Украинските сили продължиха и на 16 август контранастъпателната си операция на три фронта, отчетоха от Института за изследване на войната.

Войниците напреднаха в западната Запорожка област и на границата между нея и Донецката област, като освободиха село Урожайне.

От генералния щаб на украинската армия съобщиха, че техните сили продължават настъпателните си действия в посока Бахмут, Бердянск (района на границата между Запорожието и Донецката област) и Мелитопол (в западната част на Запорожка област).

На геолокирани кадри от 16 август се вижда как украинските сили напредват североизточно от Роботине (10 км южно от Орихов) в западната Запорожка област. Предполага се, че те най-вероятно са завоювали по-предни позиции в околностите, предвид няколкото седмици, в които активно напредват в горите, североизточно от Роботине.

Британското разузнаване за ролята на чеченските бойци в Украйна

Британското разузнаване за ролята на чеченските бойци в Украйна

Те са малък, но важен компонент на руските сили в Украйна

Представители на Киев съобщиха, че украинските сили са освободили Урожайне, което се намира на 9 км южно от Велика Новосилка, в граничната зона на Запорожка и Донецка област. В същото време украинската 35-а бригада на морската пехота публикува кадри, на които се вижда как техни представители издигат украинското знаме в центъра на Урожайне.

Данните на украинските представители за освобождаването на Урожайне съответстват на информацията от по-стари изявления на официални лица от Киев, посветени на освобождаването на други селища в района.

Украинските сили се стремят да пробият руските линии на юг

Украинските сили се стремят да пробият руските линии на юг

Руските войници все още контролират южната част на Урожайне

Те отговарят и на скорошни доклади на руските сили за тяхното изтегляне от района. Информациите на руската армия за украински атаки южно и източно от границите на Урожайне са допълнителни индикации, че най-вероятно украинските сили контролират по-голямата част от селището.