Депутатите от Европейския парламент осъдиха изявленията на руския президент Владимир Путин за ролята на Полша за началото на Втората световна война и обвиниха Москва, че "се опитва да пренапише историята, съобщава "Взгляд", цитирайки "Дойче веле". 

Те също така заявиха, че войната е "последица от подписването на пакт за ненападение между Съветския съюз и Германия".

Дискусията в ЕП, "Изкривяването на европейската история и паметта на Втората световна война" е открита от германския евродепутат Манфред Вебер, ръководител на Европейската народна партия в Европейския парламент и един от инициаторите на дебата.

"Всеки немски политик трябва да отговаря за действията на нашата страна. Но всеки политик в Европа и извън нея също е отговорен за това, да не си играе с историята. Не можем да приемем опита на Путин да пренапише историята", обяснява той.

Евродепутатите смятат, че Русия "изкривява историческите факти", обвинявайки Полша за част от отговорността за Втората световна война и твърдят, че войната е резултат от подписването на пакта Молотов-Рибентроп и неговите тайни протоколи.

Те изразяват солидарност с Полша, като се възмущават от опитите за описване на страна, засегната от нацизма, като виновник за престъплението.

По-рано руският Владимир Путин нарече "копеле и антисемитска свиня" полския посланик в нацистка Германия Йосиф Липски, който обещава да издигне паметник на Хитлер за експулсиране на евреи в Африка. Изявлението предизвика бурна реакция в Полша.

Междувременно Алексей Пушков коментира"полската идея за разделяне на Русия на три части".

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

ЕК подкрепя Полша в словесната война с Русия за причините за ВСВ

Йоурова: Изкривяването на исторически факт е заплаха за демократичните ни общества