Европейската комисия обвини Владимир Путин в "изкривяване на исторически факти", след като подкрепи Полша в разгорещена война на думи с Русия за причините за Втората световна война, съобщава "Телеграф".

Варшава се разгневи в края на декември, когато Владимир Путин, който предположи, че Полша носи известна отговорност за началото на Втората световна война.

Повечето поляци разглеждаха коментарите като крещящ опит на руския лидер да освободи страната си от всяка вина, свързана с началото на войната, въпреки че Съветският съюз сътрудничи с Хитлер да заличи Полша от картата на Европа през 1939 година.

"Европейската комисия напълно отхвърля всякакви неверни твърдения и опити да се изопачи историята на Втората световна война или да определят жертвите, като Полша, като извършители", заяви Вера Йоурова в обръщение до Европейския парламент преди дебат за изкривяването на европейската история.

Валенса призова Полша да покани Путин за годишнината на "Освиенциум"

Валенса призова Полша да покани Путин за годишнината на "Освиенциум"

"Несериозно е полското правителство да твори свой исторически разказ"

"Комисията няма да търпи тези атаки срещу Полша и е в пълна солидарност с Полша и полския народ."

Тя добави, че "изкривяването на исторически факт е заплаха за нашите демократични общества и трябва да бъде оспорвано, когато е възможно".

Нейните думи за подкрепа са приветствани в Полша в момент, когато много поляци смятат, че Русия увеличава опитите да представи страната като подбудител на войната, докато избягва съюза на Сталин с Хитлер и смъртта на хиляди и хиляди поляци в ръце на Съветския съюз в първите години на войната.

По-рано този месец полският премиер Матеуш Моравецки яростно критикува Путин, обвинявайки го, че "многократно лъже" за Полша и използва думи, "приличащи на пропаганда от времето на сталинисткия тоталитаризъм".

Позицията на Европейската комисия е рядък пример за подкрепа на Полша от Брюксел.

Полша и ЕК се сблъскват многократно по въпроси като върховенство на закона, демократични ценности и околна среда.

В Русия се подиграват с "историческата неграмотност" на посланика на САЩ в Полша

В Русия се подиграват с "историческата неграмотност" на посланика на САЩ в Полша

Получила поста си, защото финансирала предизборната кампания на Тръмп