Варшава трябва да покани Владимир Путин за празника на 75-та годишнина от закриването на Освиенциум, заяви бившият президент на Полша Лех Валенса, цитиран от "Газета.ру". В Кремъл по-рано заявиха, че Путин няма да присъства на тези мероприятия, тъй като те не са вписани в неговия график.

В края на януари президентът на Русия ще бъде в Йерусалим, където се планират мероприятия в памет на жертвите от Холокоста. Отношенията между Москва и Варшава в последно време са изострени на фона на различно разбиране на събития от резултатите след Втората световна война.

В памет на мероприятия по случай освобождението от нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау", който по време на Втората световна война е разположен в полския град Освиенциум, трябва да присъства и руския лидер Владимир Путин, смята бившият президент на Полша Лех Валенса.

Точно руснаците са освободители на концлагера, "това е историческата истина, и никой не може да я промени", заяви полският политик, цитиран от портал Onet.

"Ако полското правителство иска да създаде свой собствен исторически разказ, това е несериозно", заяви Валенса.

В края на януари се отбелязват 75 години от освобождението на Освиенциум от частите на Червената Армия. Известният сред множеството жители на Русия и бившия СССР като "Освиенциум" лагер "Аушвиц-Биркенау" е била един от най-ужасяващите "фабрики за смърт" на Третия райх.

Точно на неговата врата е изкован надписа "Работата те прави свободен". Тук нацистите са унищожили над 1,4 млн. души, болшинството от тях - евреи, доведени тук от различни страни. Заключените са били принуждавани на тежка работа, а след това - убивани в газовите камери.

"Разходката в Освиенциум винаги остава в паметта", заяви пред руското издание помощника на президента Владимир Путин Андрей Фурсенко, който през 2010 г. оглавяваше руската делегация на траурната церемония. Ние стояхме там немного време - около час и половина, но можеше да се представим какво са изпитвали затворниците на пронизващия вятър.

И независимо, че бяхме топло облечени, за разлика от задържаните, се чувствахме като без дрехи - аз премръзнах сериозно.

По-рано полските власти заявиха, че ще изпратят покана на Путин да посети паметната церемония. В края на ноември 2019 г. прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че в графика на Путин няма отбелязано пътуване в Освиенциум. Той припомни, че президентът е посетил мемориала през 2005 г.