"Посланикът на САЩ Джорджет Мосбахър изобщо не е учила история, защото е оглавявала компания за козметични продукти и получи поста си на посланик, защото финансира предизборната кампания на (президента на САЩ Доналд) Тръмп."

Това коментира пред руските медии руският сенатор Алексей Пушков по повод думите от вчера на американската посланичка в Полша, която определи Сталин като еднакъв виновник за избухването на Втората световна война заедно с "обичайния заподозрян" в това Адолф Хитлер.

Посланикът на САЩ в Полша към Путин: СССР заговорничи с Германия за избухването на ВСВ

Посланикът на САЩ в Полша към Путин: СССР заговорничи с Германия за избухването на ВСВ

"Полша беше жертва на този ужасен конфликт"

По думите на Пушков по време на Втората световна война американската преса никога не била писала, че СССР носи отговорност за избухването на войната.

"Преобладаваше положителния тон по отношение на СССР. Имаше съвършено различна атмосфера в сравнение със сега", отбеляза той, допълвайки: "Това продължи до началото на Студената война между СССР и Запада, предвождан от САЩ. Тогава започна и антисъветската пропаганда, дипломати също започнаха да се присъединяват към нея."

Припомняме, че посланичката на САЩ в Полша Джорджет Мосбахър, обръщайки се към руския президент Владимир Путин, заяви, че Хитлер и Сталин са еднакво виновни за избухването на Втората световна война.

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Иска извинение от Варшава заради думите на тогавашния й посланик в Германия

"Изглежда, че посланикът на САЩ в Полша не е изучавала добре история в училище", захапаха я от руското външно министерство по този повод, като според тяхната трактовка на историята САЩ и СССР са били съюзници през Втората световна война (факт, но чак след 1942 г., б. р.). Освен това според руските власти операцията на нацистка Германия за превземането на Полша е била подготвена в съответствие със заповедта от 10 април 1939 г., а това означавало, че пактът Рибентроп-Молотов (от 23 август 1939 г.) не можел да стане причина за началото на операцията и началото на цялата Втора световна война.

"Джорджет Мосбахър действително може да е учила лошо история, но също така е възможно нейното изявление да е било написано от персонала на посолството, което тя ръководи, за да демонстрира подкрепа за Полша", отбеляза Пушков.

Полша гневна на Путин, нарекъл полски посланик "антисемитска свиня"

Полша гневна на Путин, нарекъл полски посланик "антисемитска свиня"

Полското МВнР привика руския посланик заради изказването

Той допълни: "САЩ подкрепят Полша, защото тя е една от опорните за тях страни в Европа. Тук става въпрос за автоматична подкрепа, солидарност с властите на Полша. Самите САЩ изповядват тази гледна точка, тъй като тук виждат определена изгода за себе си.

Ако издигнете Съветския съюз за съвиновник за войната заедно с фашистка Германия, тогава можете да настоявате за преразглеждане на следвоенния ред, да работите за лишаване на Русия от правото да се смята за страна победителка и да повдигнете въпроса за изключването на Русия от Съвета за сигурност на ООН."

По думите му това била многостепенна система за дискредитиране на Русия. САЩ се опитвали да постигнат част от целите на тази кампания чрез атаки срещу съвременна Русия, а друга част от целите се опитвали да постигнат чрез атака срещу политиката на Съветския съюз.

Полският премиер обвини Путин в лъжа за ВСВ

Полският премиер обвини Путин в лъжа за ВСВ

Заради твърдението на руския президент, че Полша е виновна за избухването на войната