Германия и Съветският съюз бяха еднакво отговорни за избухването на Втората световна война (ВСВ). Това подчерта посланичката на САЩ в Полша Джорджет Мосбахър в публикация в "Туитър", отговаряйки на неотдавнашните твърдения на руския президент Владимир Путин за началата на конфликта, информира ДПА.

"Уважаеми президент Путин, Хитлер и Сталин заговорничиха за започването на Втората световна война. Това е факт. Полша беше жертва на този ужасен конфликт", написа посланичката.

Полският премиер обвини Путин в лъжа за ВСВ

Полският премиер обвини Путин в лъжа за ВСВ

Заради твърдението на руския президент, че Полша е виновна за избухването на войната

В коментари, направени през изминалата седмица, Путин отрече, че СССР е изиграл роля за започването на Втората световна война и се опита да прехвърли част от вината за конфликта върху Полша.

Той също така отхвърли факта, че Съветска Русия е нахлула в Полша през септември 1939 г. и обяви, че Полша е била съучастник в плановете на Хитлер за Холокоста, като нарече посланика на Полша в нацистка Германия преди началото на войната "антисемитска свиня".

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Русия съветва Полша да не се прави на жертва от ВСВ

Иска извинение от Варшава заради думите на тогавашния й посланик в Германия

По-рано този месец Путин разкритикува резолюция на Европейския парламент, в която се посочва, че пактът за ненападение между нацистка Германия и Съветския съюз (по-известен като пакта Рибентроп-Молотов от 23 август 1939 г.) "трасира пътя за избухването на Втората световна война".

Коментарите на Путин предизвикаха протест в Полша, където правителството привика руския посланик, за да изрази своето неодобрение.

Полша гневна на Путин, нарекъл полски посланик "антисемитска свиня"

Полша гневна на Путин, нарекъл полски посланик "антисемитска свиня"

Полското МВнР привика руския посланик заради изказването

Късно снощи полският премиер Матеуш Моравецки подчерта в изявление, че е недопустимо извършителите да бъдат представяни като жертви.

Руският президент, изтъкна Моравецки, "излъга за Полша в множество случаи и винаги го е правил умишлено. Това обикновено се случва, когато руските власти чувстват международен натиск, свързан с техните действия".