Даниела Клете, член на известната в близкото минало групировка Фракция "Червена армия" (RAF) в Германия, беше арестувана в Берлин след десетилетия издирване по обвинения във въоръжен грабеж и опит за убийство, съобщиха от германската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Арестът идва след излъчено преди две седмици телевизионно шоу за "студени случаи" Aktenzeichen XY, в което полицията апелирала за информация относно трима членове на групата, които все още са на свобода. След телевизионното предаване били получени над 250 сигнала.

Маркус Хойслер, прокурорът по случая, потвърди, че жената, задържана в понеделник, сега на 65 години, е Клете. Тя, заедно с другите двама бегълци - Буркхард Гарвег и Ернст-Фолкер Щауб, принадлежат към така нареченото трето поколение на групировката.

Клете е арестивана в апртамент в Берлин, като не е оказала съпротива. Полицията е иззела пистолет, два пълнителя и патрони от жилището й в централния берлински квартал "Кройцберг", където Клет е била открита сама, казаха прокурорите. Тя е откарана с хеликоптер в затвор в северния град Бремен.

По-късно е бил извършен втори арест, но за задържаното лице не се привеждат подробности.

Основана от Андреас Баадер и Улрике Майнхоф, наред с други, първото поколение на крайнолявата RAF извърши най-малко 33 убийства на държавни служители, полицаи, бизнес лидери и американски войници по време на своя разцвет през 70-те години на миналия век и взе много заложници.

Но обвиненията, пред които е изправен Клете, заедно с Гарвег и Стауб, са свързани с въоръжени грабежи на стойност милиони евро и поне един опит за убийство, извършени между 1999 и 2016 г.

Групата се разпадна през 1998 г., изпращайки анонимно писмо до офиса на Ройтерс в Кьолн, в което останалите членове заявяват, че "градската партизанска групировка под формата на RAF вече е история".

В Германия погват "Алтернатива за Германия"

В Германия погват "Алтернатива за Германия"

"Флюгел" ("Der Flügel") е крилото на тюрингския клон на "Алтернатива за Германия"