Германия е приключила процеса на изтегляне на военните си от Нигер, предадоха западни медии.

Военнослужещите са напуснали военновъздушната база в Ниамей, където са били разположени преди това. Пет транспортни самолета изведоха 60 служители на Бундесвера, както и 146 тона товари.

По-рано властите на двете страни отбелязаха, че не става въпрос за ограничаване на военното сътрудничество между Германия и Нигер.

В края на май Берлин и Ниамей постигнаха временно споразумение, което позволи на германските военни да продължат да работят в авиобазата. Преговорите за удължаване на това споразумение обаче се провалиха.

На 26 юли 2023 г. в Нигер беше извършен държавен преврат. Военните свалиха от власт президента на страната Мохамед Базум. Генерал Абдурахмане Тчиани е бил обявен за нов лидер и е бил обещал да предаде властта на цивилни през следващите три години. След това властите принудиха френските военни да напуснат страната.

В средата на март нигерийските власти заявиха, че Вашингтон е наложил на Ниамей споразумение за военно сътрудничество от 2012 г. и го обяви за невалидно. Декларираната цел на това военно присъствие е била да помогне в борбата срещу екстремистите.

Германия ще закрие военновъздушната си база в Нигер до 31 август

Германия ще закрие военновъздушната си база в Нигер до 31 август

Промени за Африка

През първата половина на май западните медии съобщиха, че Министерството на отбраната на САЩ е наредило изтеглянето на целия си контингент - приблизително 1000 американски военнослужещи - от Нигер. В началото на август изтеглянето на американските войски от Нигер беше завършено.

Хунтата в Африка си има Конфедерация на държавите от Сахел

Хунтата в Африка си има Конфедерация на държавите от Сахел

В нея влизат Буркина Фасо, Мали и Нигер