Нахлуването на Русия в Украйна предизвика "епохален срив" в отношенията на Германия с Москва. Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от "Ройтерс". 

По негови думи войната е разбила мечтата на бившия съветски президент Михаил Горбачов за "общ европейски дом". 

Щайнмайер, произхождащ от крилото на германските социалдемократи, които отдавна се обявяват за по-тесни икономически връзки с Москва, за да я обвържат с една прозападна глобална система, подчерта, че руската инвазия е донесла промяна в ерата.

"Когато гледаме днешната Русия, няма място за стари мечти. Днес нашите страни стоят една срещу друга", категоричен бе той.

От Киев Щайнмайер обеща продължаване на военната и финансова подкрепа за Украйна

От Киев Щайнмайер обеща продължаване на военната и финансова подкрепа за Украйна

Той изрази съжаление за подкрепата за "Северен поток 2"

"Това потопи нас в Германия в едно друго време, в една несигурност, която смятахме, че сме преодолели - време, белязано от война, насилие и бягство, от опасения от разрастването на войната като пожар в цяла Европа", добави германският президент.

Във вторник Щайнмайер изненадващо посети Киев и обеща допълнителна подкрепа за Украйна, особено в областта на противовъздушната отбрана. Това беше и първата му визита в страната от нахлуването на Русия.

Първоначално Щайнмайер планираше да посети Украйна през април. Тогава обаче режимът в Киев отказа да го приеме, обезпокоен от предишната му подкрепа за сближаване на Запада с Русия. Впоследствие Киев и Берлин изгладиха разногласията си.

Щайнмайер и Зеленски обсъдиха възстановяването на Украйна

Щайнмайер и Зеленски обсъдиха възстановяването на Украйна

Германският президент е на посещение в Киев