Президентът на Украйна Володимир Зеленски и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер дадоха съвместна пресконференция във вторник вечерта - в рамките на посещението на германския държавен глава в Украйна, съобщи "Укринформ".

Щайнмайер обвинява Русия, че воюва срещу единството на Европа

Щайнмайер обвинява Русия, че воюва срещу единството на Европа

Тази война не е само за територията на Украйна, според германския президент

"Днес аз и господин президентът одобрихме съвместно изявление на президентите за първи път в историята на нашите двустранни отношения. Наред с други неща, то предвижда лично покровителство на президента върху процеса на възстановяване на Черниговска област", каза Зеленски.

Той също така отбеляза, че Щайнмайер лично е посетил Черниговска област днес.

"Ние се съгласихме да насърчаваме развитието на нашите отношения не само на най-високо и правителствено ниво, но и на местно ниво, което е много важно в контекста на реформата за децентрализация в Украйна. Мрежата на украинско-германското общинско партньорство ще получи президентски патронаж", каза Зеленски.

От Киев Щайнмайер обеща продължаване на военната и финансова подкрепа за Украйна

От Киев Щайнмайер обеща продължаване на военната и финансова подкрепа за Украйна

Той изрази съжаление за подкрепата за "Северен поток 2"

Освен това, според него, президентите са обсъдили финансова и по-нататъшна политическа подкрепа за Украйна, "като се фокусират върху въпросите за възстановяването на Украйна, което е необходимо сега, особено преди зимата, а не само стратегически след края на войната".

"Благодарен съм на Германия за ясното послание към политическия и корпоративния свят, че възстановяването на Украйна и инвестициите в страната ни са реконструкция и развитие на бъдеща членка на Европейския съюз. Благодарен съм също така за желанието на Германия да продължете да ни помагате в поддържането на енергийна устойчивост", подчерта Зеленски.

Припомняме, че Щайнмайер пристигна на посещение в Украйна на 25 октомври.

Щайнмайер е в Киев

Щайнмайер е в Киев

Визитата не бе обявена предварително

Той обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна, особено в областта на въздушната отбрана.

Щайнмайер има трудни отношения с президента Володимир Зеленски, мнозина в Украйна го смятаха за проруски политик, а преди няколко месеца дори му беше дадено да разбере, че не е желан в Киев. Това доведе до остра реакция от германския канцлер Олаф Шолц, който дори заяви, че по тази причина няма да пътува до Киев. Това накара украинската страна да смекчи коментарите и да покани Щайнмайер. Шолц по-късно отиде в Киев, но Щайнмайер отговаря на поканата едва сега. Преди няколко дни германският президент заяви, че отлага планираното си посещение в Киев, заради подновените руски бомбардировки срещу украинската столица.

Пристигането на Щайнмайер в Киев съвпадна с конференция в Берлин за това, т. нар. "план Маршал" за възстановяване на Украйна, сравнявайки предизвикателството с финансирането от САЩ на възстановяването на Европа след Втората световна война.

Поканата на Киев към Щайнмайер остава

Поканата на Киев към Щайнмайер остава

Зеленски разговаря по телефона с германския президент

Премиерът на Украйна Денис Шмигал, който присъства на конференцията, каза в понеделник, че приблизителните разходи за възстановяване на страната му досега възлизат на близо 750 милиарда долара.