По време на телефонен разговор с Франк-Валтер Щайнмайер украинският лидер Володимир Зеленски е потвърдил поканата си германския президент да посети Киев. "Готови сме посещението на германския президент в Украйна", е обявил Зеленски в Киев, цитиран от Der Standard.

Зеленски също така е благодарил на Щайнмайер за доставката на германската система за противовъздушна отбрана Iris-T. Украйна се нуждае от щит за противовъздушна отбрана възможно най-скоро, е уверил украинският лидер, убеден, че Германия ще помогне за преодоляване на последиците от руския ракетен терор.

Напоследък Русия значително засили атаките с ракети и безпилотни самолети и се насочи най-вече към енергийната инфраструктура на страната. Щайнмайер нарече тези нападения "подли". Той е уверил украинския президент в безрезервната солидарност и подкрепа на Германия - както военна, така и гражданска. Планирани са и други доставки в подкрепа на противовъздушната отбрана на Украйна, е евурил Щайнмайер.

Също така Германия възнамеря да подкрепи възстановяването на разрушените съоръжения за електроснабдяване, отопление и водоснабдяване.

Планираната за днес визита на германския президент бе отложена по съображения за сигурност. Отлагането, както бе съобщено обаче, е за кратък срок. Отношенията между Киев и Берлин са динамични и значително емоционални през целия период на войната, която Русия започна срещу Украйна.

Шолц разколебан етични ли са доставките на оръжия за Украйна

Шолц разколебан етични ли са доставките на оръжия за Украйна

Дали насилието може да се победи с насилие, или е възможен мир без оръжие?