Германия настоява за по-амбициозни и по-мащабни общи политики на ЕС по отношение на бежанската криза. Най-голямата страна в Европа е твърдо за задължителни и постоянни квоти с цел разселване на стотици хиляди бежанци и мигранти в страните от ЕС, които са пристигнали директно от Близкия изток.

Това пише британското издание „Гардиън", позовавайки се на политици в Берлин.

В дневния ред на Берлин влизат също нови европейски правомощия за контрол над границите и възможност за създаване на специален общоевропейски данък за финансиране на тези политики.

Плановете, подготвяни в Берлин и Брюксел, със сигурност ще доведат до сериозно недоволство и съпротива в рамките на ЕС. Берлин подкрепя планове на ЕК да предложи схема, която ще е „постоянна и обвързваща". Но около 15 държави от всички 28 в ЕС са против.

Плановете няма да бъдат прилагани във Великобритания, тъй като не е част от Шенгенската зона, а също има избор да не участва в бежанската политика на ЕС. Лондон вече обяви, че няма да вземе участие в предложенията на ЕК по въпроса.

Германският канцлер Ангела Меркел е решена да се наложат сериозни промени. Тя е бясна на правителствата на държавите от Източна и Централна Европа, тъй като те са против принудително приемане на бежанци, изтъква още изданието.

Меркел била недоволна, че тези страни членки настояват за „солидарност" по отношение на Русия и Владимир Путин, а от друга страна се противопоставят да поемат част от тежестта за разрешаване на бежанската криза.

Според едно предложение, циркулиращо в Берлин, ЕС ще сключи договори с трети страни, например Турция, европейските държави да приемат част от мигрантите от тези страни директно в Европа. Не се уточнява какъв брой.
В замяна третите страни ще трябва да съгласуват таван или брой мигранти, които могат да изпратят в Европа, а останалите ще останат, но ще трябва да се грижат за тях хуманно, като им предоставят нормални условия.
Това означава, че Европа ще финансира големи бежански лагери в тези трети страни, които ще бъдат задължени да приемат всеки бежанец, който не е получил убежище в Европа.

Отделно Берлин и Брюксел разработват планове, които включват „европеизиране" на контрола върху външните граници на ЕС. Това означава, че националните правителства ще трябва да загубят част от суверенните си правомощия по тези граници, най-малкото - предоставяне на известна власт над приема на бежанци, задържането и депортирането им от органи като Фронтекс.

Високопоставени дипломати и официални представители в Брюксел заявяват обаче, че това нарушаване на националния суверенитет ще бъде трудно възприето от някои правителства. Политиците в Берлин са наясно с деликатната тема, но смятат, че това трябва да се прави с малки стъпки. Според тях бежанската криза може да бъде разрешена с по-мащабни и съгласувани европейски политики.

Европейската комисия призовава за „постоянен механизъм" за разселване на бежанците в ЕС. Берлин изглежда е на 100% зад ЕК по този въпрос, отбелязва британското издание.

Германските политици са на мнение, че новият пакет с политики трябва да включва европейско решение, а не миш-маш от национални стратегии. Също така тези политики трябва да бъдат финансирани на европейско ниво, може би чрез специален данък, тъй като милиарди евро непредвидени разходи от бюджета на ЕС са пренасочени за справяне с мигрантската криза.