Германия и Италия са уведомили местните компании, че могат да си открият сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, след като са обсъдили с Европейския съюз, съобщиха източници.

Дебатът относно искането на Русия чуждестранните купувачи да плащат за газа в рубли постави на изпитание решимостта на европейските правителства да заемат твърда позиция срещу Москва заради войната в Украйна.

Русия спира доставките на газ и за Финландия

Русия спира доставките на газ и за Финландия

Финландците отказаха да го плащат доставките на газ в рубли

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на Москва вносителите да плащат за газа чрез сметки в рубли в Газпромбанк и доставките им бяха прекратени.

Други държави - членки обаче не пожелаха да насочат компаниите към действия, които биха могли да доведат до загуба на жизненоважни доставки на руски газ, с който отопляват домовете и захранват фабриките.

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

Европейските компании да плащат само в евро, настоява Франс Тимерманс

Брюксел даде два набора от писмени указания за това как да се купува руски газ, без да се нарушават санкциите, но правният път остава мъгляв, тъй като на среща при закрити врата служители на ЕС също посъветваха фирмите да не откриват сметки в рубли в Газпромбанк.

Някои дипломати в Брюксел от държавите-членки на ЕС заявиха, че според тях съветът е умишлено неясен, за да се даде възможност на страните да открият сметки в рубли и да продължат да купуват руски газ.

"Човек остава с впечатлението, че това оставя вратата отворена за обичайния бизнес", каза един от дипломатите и добави, че според тях това рискува да подкопае единството на ЕС срещу Русия, ако компаниите в някои страни открият сметки в рубли, а други не го направят.

Комисията отказа да коментира обсъжданията.

Говорител на Комисията заяви в четвъртък, че не е "препоръчително" за компаниите да откриват сметки в рубли.

Според Германия откриването на сметка в "Газпромбанк" не нарушава санкциите

Според Германия откриването на сметка в "Газпромбанк" не нарушава санкциите

Очакват се насоки от Еврокомисията

Два източника заявиха пред "Ройтерс", че Берлин е уведомил германските вносители на газ, че могат да откриват сметки в рубли, за да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите, стига плащанията, които извършват към Газпромбанк, да не са в руска валута.

Италия ударно внася руски петрол

Италия ударно внася руски петрол

През май се отчита 300% увеличение спрямо февруари 2022 г.