Европейските енергийни фирми могат да открият специални сметки в "Газпромбанк", за да плащат за руския газ, което е ключово искане на Москва, без да нарушават санкциите, ако прехвърлянето на евро или долари към тях изпълнява договорните им задължения, съобщи германското Министерство на икономиката, цитирано от Ройтерс.

Русия прекъсна доставките на газ за България и Полша тази седмица заради неплащане в рубли, което породи опасения, че други страни могат да последват тяхната участ.

В искането на Москва се казва, че "Газпромбанк" ще открие специални сметки тип "К" за плащания на газ от чуждестранни купувачи. Компания от ЕС ще преведе чуждестранна валута в една такава сметка, а след това руската банка ще преобразува плащането в рубли и ще прехвърли рублите в друга сметка "K", принадлежаща на "Газпром".

Гърция ще плати на "Газпром", без да нарушава санкциите срещу Русия

Гърция ще плати на "Газпром", без да нарушава санкциите срещу Русия

Атина трябва да плати на 25 май

Страните от Европейския съюз остават разделени по въпроса дали санкциите ще бъдат нарушени, ако се ангажират с искането за плащане в рубли на Русия.

В руския указ се казва, че задължението на купувача ще се счита за изпълнено само когато рублите постъпят по сметката на "Газпром".

"Има европейски насоки за начините на плащане, които формират рамката за нас и към които се придържаме", каза говорител на германското министерство на икономиката в петък в изявление, изпратено по имейл.

"Според тези насоки сметка K, към която се извършва плащане в евро/долари, е в съответствие със санкциите, ако компаниите декларират, че договорите са изпълнени с плащане в евро или долари.

Източник от правителството каза, че е без значение в коя държава е открита сметката K, стига въпросната банка да не е в списък със санкции.

Европейската комисия ще предостави на страните от ЕС допълнителни насоки дали могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на блока, каза служител на Комисията пред Ройтерс в петък.

В ЕС предложиха начин за плащане на газа, който не нарушава санкциите
Обновена

В ЕС предложиха начин за плащане на газа, който не нарушава санкциите

Не се изключва обаче Москва да не го признае