Служител на ЕС заяви в четвъртък, че купувачите на руски газ могат да избегнат нарушаването на санкциите, ако обявят покупките за завършени, след като са платили в евро или долари, но може да няма заобиколно решение, ако Москва настоява да използват и сметка в рубли за транзакцията, предава Ройтерс.

"Газпром" прекъсна доставките за Полша и България в сряда, след като те отказаха да плащат за газ в рубли, което стана най-твърдият отговор на Москва досега на санкциите, наложени от Запада заради конфликта в Украйна.

Прекратяването предизвика объркване и тревога в Европа заради указа на руския президент Владимир Путин, според който купувачите на газ трябва да открият сметки в Газпромбанк, за да извършват плащания в твърда валута, които след това ще бъдат конвертирани в рубли и платени на "Газпром".

"Европейските компании могат да плащат в евро и могат да настояват, да направят изявление, че смятат, че плащането по този начин е завършено. И тогава компаниите... и държавите-членки ще са спазили санкциите", каза висш служител на Европейския съюз пред брифинг за новини.

Трудността за европейските купувачи е, че процедурата изисква купувачите да открият и сметка в рубли в Газпромбанк, в която ще бъдат депозирани техните плащания в евро или долари след конвертиране в руската валута.

Кремъл обеща да пусне газа за България и Полша, ако си платят в рубли

Кремъл обеща да пусне газа за България и Полша, ако си платят в рубли

Путин не планира контакти с колегите си от двете страни за обсъждане на доставките

Европейската комисия заяви, че това ще наруши санкциите на ЕС срещу Русия, тъй като плащанията на купувачите от ЕС ще се смятат за изпълнени само след конвертирането на еврото в рубли. Това преобразуване ще включва транзакция през Централната банка на Русия, която е обект на санкции на ЕС.

"Това, което не можем да приемем, е, че компаниите са задължени да открият втора сметка и че между първата и втората сметка сумата в евро е изцяло в ръцете на руските власти и руската Централна банка и че плащането ще се счита за завършено, само когато се конвертира в рубли", каза висшият служител на ЕС. "Това е абсолютно ясно заобикаляне на санкциите."

Ако компаниите декларират плащанията си за завършени, когато депозират евро и долари в Газпромбанк, те не трябва да отварят втора сметка в рубли в Газпромбанк, каза служителят.

Откриването на сметка в рубли в Газпромбанк само по себе си може да нарушава санкциите на ЕС, добави служителят, без да дава окончателна оценка за това.

Появиха се съобщения, че някои търговци на газ в ЕС са открили сметки в рубли, но служители на Комисията казаха, че не са били уведомени за купувачи на газ, които са направили това.

Не се очаква Комисията да издаде специална актуализация на документа с насоки, който сподели с държавите от ЕС миналата седмица по въпроса, но може да предоставя допълнителни правни съвети при поискване на държавите-членки, каза служителят на ЕС.

Високопоставени представители на ЕС заявиха, че 27-те държави-членки на ЕС са се споразумели, че няма да плащат на Русия директно в рубли за вноса си на газ и се очаква крайният срок за следващите плащания да бъде 20 май.

Гърция ще плати на "Газпром", без да нарушава санкциите срещу Русия

Гърция ще плати на "Газпром", без да нарушава санкциите срещу Русия

Атина трябва да плати на 25 май

По-голямата част - 97% - от договорите за доставка на газ на компаниите от ЕС с "Газпром" предвиждат плащане в евро или долари. Високопоставеният служител каза, че ако компаниите от ЕС плащат рубли директно на Москва, това може да наруши условията на тези договори.

И България, и Полша се противопоставиха на новия механизъм за плащане и се придържаха към първоначалните си договори за плащане на газ. България каза, че щатските долари, предназначени за плащане на "Газпром" за доставките през април, са били върнати.

Кремъл заяви, че плащанията за доставките, извършени след указа на Путин от миналия месец, са се очаквали през май и източник, пожелал анонимност, е посочил 20 май като дата за "валидиране" за плащанията.

Съобщава се, че някои търговци на газ в ЕС са открили сметки в рубли, но служители на Комисията казаха, че не са били уведомени за купувачи на газ, които са направили това. 

Унгария заяви, че планира да плаща за руски газ в евро чрез "Газпромбанк", която ще преобразува плащането в рубли, за да изпълни новото изискване. Гърция също така заяви, че планира да плати на "Газпром" следващия месец по начин, който няма да наруши санкциите на ЕС срещу Русия, каза министърът на енергетиката на страната.

Финландия каза, че са необходими насоки на ниво ЕС, за да се гарантира, че страните няма да стигнат до различни тълкувания на механизма за плащане.

Финландската компания Fortum, в която държавата Финландия притежава 50,76% дял, заяви по-рано в четвъртък, че нейното немско дъщерно дружество Uniper ще продължи да плаща в евро за газ от руския "Газпром" чрез новия механизъм за плащане .

Но финландският министър, отговарящ за европейските въпроси, каза, че Uniper трябва да се придържа към енергийната политика на германското правителство.

Германия, която силно разчита на руския газ, предупреди, че може да изпадне в рецесия, ако той бъде спрян напълно.

Три източника казаха в четвъртък, че италианската енергийна група Eni все още не е взела решение относно схемата за плащане, въведена от Русия. 

Италия намекна, че би подкрепила ембаргото за руския газ

Италия намекна, че би подкрепила ембаргото за руския газ

Мерките не са обсъждани, но са на масата, посочи Марио Драги