Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви преминаването към нова схема за плащане на руския газ. Будапеща ще плати за доставката на синьо гориво чрез сметка в "Газпромбанк", където еврото ще се конвертира в рубли, съобщи "Новьiе известия".

Унгария готова да плаща за руския газ в рубли

Унгария готова да плаща за руския газ в рубли

Будапеща настоява ЕС да не санкционира вноса на петрол и газ от Русия

Той обяви разработването на нова схема за изчисление на 11 април

"Що се отнася до плащането в рубли, имаме решение, което не нарушава никакви санкции, но в същото време гарантира доставките на газ за Унгария", каза Сиярто.

Според министъра, следващото плащане на газ за Унгария е насрочено за 22 май, пише Комерсант. Шефът на унгарското външно министерство отбеляза, че транзитът на газ през територията на България се извършва в редовен режим.

Напук на ЕС: Унгария получи ядрено гориво от Русия

Напук на ЕС: Унгария получи ядрено гориво от Русия

Доставката е била направена със самолет

"Искам да уверя всички, че спирането на доставките на газ за България не означава, че ще спре и транзитът през нея", добави той.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че четирима европейски купувачи на газ вече са платили доставките в рубли. Десет европейски компании вече са открили сметки в "Газпромбанк", необходими за изпълнение на изискванията за плащане на Русия, допълни източникът.

По-рано днес стана известно, че Газпром преустановява доставките на газ за Полша и България поради отказа да премине към новата схема на плащане.