Четирима европейски купувачи на газ вече са платили доставките в рубли, както поиска президентът Владимир Путин, според човек, близък до руския газов гигант "Газпром", пише "Блумбърг".

Дори и другите купувачи да отхвърлят условията на Кремъл, повече прекъсвания след спирането на газовите потоци към Полша и България в сряда е малко вероятно до втората половина на май, когато трябва да се направят следващите плащания, каза човекът, пожелал анонимност заради обсъждане на поверителни въпроси.

Няма риск от дефицит на газ поне за месец, цените обаче остават неизвестни

Няма риск от дефицит на газ поне за месец, цените обаче остават неизвестни

Александър Николов: Докато съм министър България няма да води преговори под натиск и с наведена глава

Десет европейски компании вече са открили сметки в "Газпромбанк", необходими за изпълнение на изискванията за плащане на Русия, допълва човекът.

Доставките за Полша и България са прекъснати, след като те отказаха предложения от "Газпром" механизъм за плащания в рубли, който според газовия гигант не нарушава санкциите на Европейския съюз, според лицето. Русия доставя газ по тръбопроводи за 23 европейски страни.

След като ЕС наложи санкции на Русия заради нейното нахлуване в Украйна, Москва поиска да й се плаща в рубли от 1 април. Но блокът каза на държавите-членки, че механизмът, който Кремъл предлага, който изисква откриване на сметки в евро и рубли с държавно контролираната "Газпромбанк", ще наруши санкциите.

Фон дер Лайен: България и Полша вече получават газ от съседите си от ЕС - Русия се провали

Фон дер Лайен: България и Полша вече получават газ от съседите си от ЕС - Русия се провали

"Ерата на руските изкопаеми горива в Европа приключва"