Външният министър на Германия Хайко Маас подчерта, че Берлин е готов да отговори на хода на Москва да експулсира германски дипломат, който беше обвинен в участие в масовите протести срещу ареста на руския опозиционер Алексей Навални.

"Решението на Русия да експулсира няколко дипломати от ЕС, включително служител на германското посолство в Москва, по никакъв начин не е оправдано и още повече уврежда отношенията с Европа. Ако Руската федерация не преразгледа тази стъпка, тя няма да остане без отговор", настоя Маас.

Русия изгони трима дипломати от Германия, Полша и Швеция, протестирали за Навални

Русия изгони трима дипломати от Германия, Полша и Швеция, протестирали за Навални

Това е станало по време на пресконференцията на Борел и Лавров

Според министъра германският пратеник в Москва "е действал само и единствено в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, изпълнявайки задачата си да получава информация за събитията на място".

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел осъди решението на руското правителство, като добави, че Берлин си запазва правото да налага санкции срещу руски лица, свързани с експулсирането.

От своя страна Полша предупреди, че експулсирането на полски дипломат от Русия може да доведе до "по-нататъшно задълбочаване на кризата в двустранните отношения" между двете страни.

Полското външно министерство също така съобщи, че е привикало за обяснение руския посланик във Варшава заради експулсирането, обявено от Москва по-рано днес.

ЕС много мек към Русия за Навални

ЕС много мек към Русия за Навални

Първо посещение в Москва на висш представител на ЕС от 2017-а