Германия изгони 14 афганистанци, чиито кандидатури за убежище са били отхвърлени, съобщиха от германското вътрешно министерство, което става на фона на гневни протести, че раздираната от конфликт страна не е сигурна за завръщащите се, съобщава "Франс прес".

Чартърен чешки самолет с афганистанци на борда, всички от тях мъже, е излетял късно във вторник от източния германски град Лайпциг и е пристигнал в Кабул по-рано днес.

Единадесет от депортираните са имали криминални регистрации за деяния, включително убийство, причиняване на тежка телесна повреда, сексуално насилие над деца, измама и кражба, уточни говорителката на вътрешното министерство пред журналисти.

Другите трима афганистанци са отказали да сътрудничат за установяването на тяхната самоличност, добави тя.

Вътрешният министър на провинция Саксония Маркус Улбиг изтъкна пред обществената телевизия MDR, че Германия е изпратила "силно и ясно послание", че онези, които не са получили статут на бежанци след проверките на властите, "вече нямат право да бъдат в Германия".

Докато Германия предостави сигурно убежище на повечето търсещи убежище от раздираната от война Сирия, Берлин твърди, че може безопасно да репатрира хора в Кабул и други части на Афганистан, дори след като талибаните и ДАЕШ ("Ислямска държава") тероризират голяма част от страната.

Около 150 демонстранти са се събрали на летището в Лайпциг, за да протестират срещу депортациите.

В Берлин, водещият депутат от Зелената партия Клаудия Рот призова правителството да спре депортациите, отбелязвайки, че около 250 души са били убити при нападения в Афганистан през миналата седмица.

"При тези условия депортациите в Афганистан очевидно нарушават нашата отговорност за осигуряване на хуманитарна защита", изтъкна Рот.

Берлин може да използва военни самолети, за да ускори депортацията

Берлин може да използва военни самолети, за да ускори депортацията

Позовавайки се на регионални правителствени източници

Германия възобнови депортациите на отхвърлени кандидати за убежище от Афганистан през миналия месец, след като прекрати процеса, когато камион бомба избухна в афганистанската столица през май.

Тази група от осем афганистанци представлява шестата вълна на репатриране на афганистанци от Германия от декември насам съгласно спорното споразумение между Афганистан и Европейския съюз, целящо ограничаване на притока от мигранти към Европа.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" предупреди европейските правителства по-рано този месец, че афганистански кандидати за убежище, "насилствено" върнати, са изложени на риск от изтезания, отвличания и смърт.

Почти 9 500 афганистанци се завърнаха в родината си през 2016 г., след като молбите им за убежище в Европа бяха отхвърлени, в сравнение с малко под 3 300 души година по-рано.

Повече от 13 300 афганистанци са подали молба за убежище в Германия от началото на годината.