Специалният фонд за отбрана на Германия в размер на 100 милиарда евро вече не е достатъчен, за да покрие нейните нужди. Това заяви новият министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от "Ройтерс".

В интервю за "Зюддойче Цайтунг" той посочи, че Берлин трябва да повиши и годишните си редовни разходи за отбрана от сегашното ниво от около 50 милиарда евро.

Освен това Германия трябва да попълни запасите си от военна техника, включително да замени 14-те танка "Леопард", които Берлин се съгласи да изпрати в Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне руските сили.

След като убеди Запада за танкове, Украйна настъпва и за изтребители

След като убеди Запада за танкове, Украйна настъпва и за изтребители

Киев убеден, че освен ядрени оръжия не остава нищо друго, което няма да получи

Решението на Германия да прекрати задължителната военна служба през 2011 г. беше грешка, подчерта Писториус. Той уточни, че се колебае дали да поставя тежест върху младите поколения, но е отворен за обсъждане на нов модел за укрепване на връзката между гражданите и държавата.

На въпрос дали Германия ще изпрати и изтребители в Украйна - следващото искане на Киев, след като по-рано тази седмица одобри доставката на танкове "Леопард 2", Писториус отсече, че това е "изключено".

"Бойните самолети са много по-сложни системи от основните бойни танкове и имат напълно различен обсег и огнева мощ", обясни той.

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

Страната е готова и да помогне за плащането на танковете "Леопард 2"