Германското правителство изпрати нов пакет военна помощ за Украйна.

Актуализираният списък на предоставеното оборудване е публикуван на сайта на германското федерално правителство, съобщава "Укринформ".

Според списъка Украйна е получила 3840 патрона от 155 мм боеприпаси, 250 комплекта инструменти с взривни материали, две превозни средства за защита на границата, мобилна антенна система, 25 лазерни далекомера и пет системи за откриване на дронове.

Германия изпрати военния си министър да успокоява Украйна за подкрепата си

Германия изпрати военния си министър да успокоява Украйна за подкрепата си

Борис Писториус е в Киев за втори път

Новият пакет от помощ от Германия включва също четири влекачи 8x8 HX81 и четири полуремаркета, осем камиона Zetros и три превозни средства (камиони, микробуси, високопроходими автомобили).

Освен това германското правителство достави на Украйна 15 прецизни пушки HLR 338 и 60 000 патрона за тях.

Отбелязва се, че финансирането възлиза на 5,4 милиарда евро за 2023 г. (след 2 милиарда евро за 2022 г.) и допълнителни разрешения за поемане на задължения през следващите години в размер на 10,5 милиарда евро. Тези средства ще бъдат използвани предимно за военна помощ на Украйна.

В същото време те ще бъдат използвани за попълване на запасите на Федералните въоръжени сили за артикули, доставени в Украйна, както и за вноските на Германия в Европейския фонд за подпомагане на мира (EPF), от които могат да бъдат възстановени разходите, направени от предоставянето на военна помощ на Украйна - възстановени на страните членки на Европейския съюз (ЕС), се допълва от германските власти.

Германия подготвя пакет зимна помощ за 1,4 млрд. евро за Украйна

Германия подготвя пакет зимна помощ за 1,4 млрд. евро за Украйна

Включително оборудване за противовъздушна отбрана

Берлин е вторият по големина доставчик на военна помощ за Киев след Съединените щати. Изместването на фокуса към войната в Близкия изток обаче предизвика опасения, че подкрепата за Украйна ще намалее.

След избухването на войната между Израел и "Хамас" Германия предложи силна подкрепа на Израел в борбата му срещу палестинските екстремисти.

Миналия месец обаче канцлерът Олаф Шолц обеща Германия да запази помощта си за Киев, като увери, че "ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".