Германският министър на отбраната Борис Писториус пристигна изненадващо в Киев, за да потвърди отново подкрепата на Берлин за Украйна в борбата ѝ срещу Русия, съобщава "Франс прес".

Берлин е вторият по големина доставчик на военна помощ за Киев след Съединените щати. Изместването на фокуса към войната в Близкия изток обаче предизвика опасения, че подкрепата за Украйна ще намалее.

Това е второто посещение на Писториус в Киев, откакто той стана министър на отбраната в началото на тази година. Визитата му идва ден след като американският му колега Лойд Остин също изненадващо пристигна в Украйна, за да заяви постоянната подкрепа на Вашингтон.

"Тук съм отново, първо - за да обещая по-нататъшна подкрепа, но и за да изразя нашата солидарност и дълбока връзка, както и нашето възхищение от смелата, самоотвержена и скъпоструваща битка, която се води тук", заяви Писториус, полагайки цветя на площад Майдан в центъра на Киев.

Германия удвоява военната помощ за Украйна

Германия удвоява военната помощ за Украйна

Страната е най-големият европейски спонсор на Украйна

Писториус пристигна с влак и ще проведе разговори с украинския си колега, както и с президента Володимир Зеленски.

Посещението идва след ожесточаване на руските въздушни атаки срещу Украйна и в момент, когато Киев се подготвя за увеличаване на ударите по енергийните съоръжения на страната през следващите зимни месеци.

Освен церемонията по полагане на венци на киевския Майдан - където хиляди се присъединиха към продължителните продемократични протести преди десетилетие - Писториус ще посети и център за военно обучение.

След първоначално колебание Германия драстично засили подкрепата си за Украйна след нахлуването на руските сили и достави огромен набор от въоръжение на Киев - от тежки бойни танкове до системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси.

Шолц се обяви срещу въображаем мир в Украйна

Шолц се обяви срещу въображаем мир в Украйна

Германското правителство напълно подкрепя исканията на Украйна за справедлив мир

Освен това конфликтът подтикна германското правителство да предприеме "основен ремонт" на армията на страната - канцлерът Олаф Шолц разкри фонд от 100 милиарда евро за укрепване на въоръжените сили.

Преследвани от вина за ролята си във Втората световна война, за германските правителства въоръжените сили не са били сред приоритетите, поради което армията страда от години на пренебрегване.

След избухването на войната между Израел и "Хамас" Германия предложи силна подкрепа на Израел в борбата му срещу палестинските екстремисти.

Миналия месец обаче Шолц обеща Германия да запази помощта си за Киев, като увери, че "ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

Германия обяви зимен пакет в подкрепа на Украйна

Германия обяви зимен пакет в подкрепа на Украйна

ПВО и ракетни комплекси срещу руската агресия