Германското правителство и консервативната опозиция се споразумяха за отпускането на 100 млрд. евро за модернизиране на армията предвид заплахата от страна на Русия, съобщава "Франс прес".

Беше договорено създаването на специален фонд за военни поръчки, който ще позволи на Берлин да постигне и целта, поставена от НАТО за изразходване на 2% от БВП на страните членки за отбрана.

Сделката, която изисква изменение на бюджетните правила в националната конституция, беше постигната след седмици на трудни преговори между партиите от управляващата коалиция и консерваторите на бившия канцлер Ангела Меркел.

Три дни след началото на руската инвазия в Украйна през февруари канцлерът Олаф Шолц обеща специален бюджет от 100 млрд. евро за превъоръжаване на германската армия и модернизиране на остарялото й оборудване през следващите няколко години.

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Шолц: Това е войната на Путин, изтрива една страна от картата на света, унищожава европейската структура за сигурност

Критиците обаче обвиняват Шолц в плахост в подкрепата си за Киев и в това, че не е предприел достатъчно конкретни действия по отношение на доставките на оръжие.

Извънредният фонд ще бъде финансиран чрез допълнителен дълг. За целта обаче е необходимо да се заобиколи правилото за "дълговата спирачка", залегнало в Конституцията, което ограничава държавните заеми. Именно поради тази причина правителството се нуждаеше от подкрепата на консервативната опозиция, за да събере мнозинство от две трети в парламента, необходими за приемане на конституционната поправка.

Средствата ще бъдат внесени в специален фонд извън националния бюджет.

Освобождаването на предвидените 100 млрд. евро за армията е сериозен обрат за Германия, която през последните години отлага изпълнението на ангажиментите си за разходи на НАТО, предизвиквайки критики по-специално от Вашингтон.

Германия иска да закупи ПВО - избира между САЩ и Израел

Германия иска да закупи ПВО - избира между САЩ и Израел

Нямаме нито време, нито средства да разработим сами тези системи, твърди Бундесверът

След края на Студената война Германия значително намали числеността на армията си - от около 500 000 души през 1990 г. до едва 200 000 души към днешна дата.

По-малко от 30% от германските военноморски кораби са били "напълно оперативни" според доклад, публикуван през декември за състоянието на армията. Много от изтребителите в страната са негодни за летене.

Инвазията в Украйна обаче подтикна към действие страната, прегърнала пацифизма след ужасите на нацистката ера.