Германия обмисля да закупи системи за противовъздушна отбрана от Израел или Съединените щати, за да се защити от заплахи, включително от руските ракети "Искандер" в Калининград. Това съобщава германският седмичник "Велт ам Зонтаг", цитиран от "Ройтерс".

Ракетите "Искандер" могат да достигнат до почти цяла Западна Европа и няма противоракетен щит, който да защитава от тази заплаха, посочи началникът на отбраната на Германия Еберхард Цорн.

"Израелците и американците притежават такива системи. Кого предпочитаме? Ще успеем ли да изградим цялостна ПВО система в НАТО? Това са въпросите, на които трябва да отговорим сега", отбеляза той.

Германия ще купува ПВО система

Германия ще купува ПВО система

Причината е руската агресия в Украйна

Цорн не уточни имената на системите, но най-вероятно е визирал Arrow 3, производство на Израелската аерокосмическа корпорация, както и американската система THAAD, произведена от "Райтеон".

Непосредствено след руската инвазия в Украйна на 24 февруари германският канцлер Олаф Шолц обяви, че Берлин ще увеличи разходите си за отбрана до над 2% от БВП, като инвестира 100 милиарда евро в армията.

"Засега само едно нещо е ясно - ние нямаме нито време, нито средства да разработим сами тези системи (за противовъздушна отбрана), защото се знае, че ракетната заплаха вече съществува", подчерта Цорн.

Позовавайки се на липсата в Германия на противоракетна отбрана с малък обсег, която може да се използва за защита на привдижващи се войски или такива под заплаха, докато са разположени на позиция, той посочи, че Берлин вече обмисля закупуването на такива системи и сега трябва да вземе решение.

Освен това Бундесверът ще трябва да инвестира 20 милиарда евро до 2032 г., за да попълни складовете си с боеприпаси, добави Цорн.

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Шолц: Това е войната на Путин, изтрива една страна от картата на света, унищожава европейската структура за сигурност