Германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността страната му да доставя на Украйна оръжия с голям обсег в бъдеще, съобщава ТАСС.

Говорейки пред събрание на хора в град Пренцлау, той повтори отказа си да предостави на Украйна ракети с голям обсег на действие "Таурус" поради опасения, че това може да доведе до сериозна ескалация.

"Казах "не" на това", изтъкна Шолц.

Според канцлера разрешението на Украйна да нанася удари дълбоко в Русия би било проблем и той няма да позволи това.

"Това се отнася и за други оръжия, ако трябва да ги доставим, които биха могли да ударят на толкова голямо разстояние", поясни той.

Руското МВнР:  Киев вече има разрешение да нанася удари дълбоко в Русия с вносни оръжия

Руското МВнР: Киев вече има разрешение да нанася удари дълбоко в Русия с вносни оръжия

Изявление на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков

"Ето защо държа на позицията си дори ако други страни решат друго", продължи Шолц. "Няма да го позволя, защото го смятам за проблем".

Относно информацията, че Съединените щати могат да премахнат съществуващите ограничения, той отбеляза, че не всички предположения са верни. Преди това Белият дом, след среща между президента на САЩ Джо Байдън и британския премиер Киър Стармър, не обяви, че Вашингтон е дал зелена светлина за удари със западни оръжия дълбоко в руска територия.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Украйна не е в състояние да нанесе удари на руска територия без западна помощ, тъй като се нуждае от сателитно разузнаване и входни полетни данни за целта. Според президента настоящият дебат между страните от НАТО не е само за евентуалното използване от Киев на западни оръжия с голям обсег, но и за това дали Алиансът да се включи пряко в украинския конфликт. Путин предупреди, че Москва ще отговори на заплахите, които бъдат създадени за Русия.

Украйна с нов апел към съюзниците за удари дълбоко в Русия със западни оръжия

Украйна с нов апел към съюзниците за удари дълбоко в Русия със западни оръжия

Новите санкции срещу Иран няма да го спрат, убедени са в Киев