Германският парламент одобри в сряда плановете на Mинистерството на отбраната да закупи до 28 самоходни гаубици, които да заменят оръжията, изпратени в Украйна от армейските запаси миналата година, са заявили депутати, запознати с въпроса, пред Ройтерс.

Тежките артилерийски оръжия като гаубици, отдавна възприемани като оръжия от миналото от военните експерти, направиха огромно завръщане след избухването на войната в Украйна - най-големият конфликт в Европа след Втората световна война.

Правителството в Берлин достави 14 гаубици на Киев и първоначално възнамеряваше да поиска от парламента тяхната подмяна това лято. Министърът на отбраната Борис Писториус предприе този ход след критики, че запълването на германските военни складове върви твърде бавно.

Бюджетната комисия на германския парламент одобри планове за закупуване на най-малко 10 гаубици за около 180 милиона евро от германския производител на оръжие Krauss-Maffei Wegmann (KMW) и за придобиване на опции за закупуване на още 18.

Според проектобюджета, видян от Ройтерс в понеделник, министерството на отбраната възнамерява скоро да задейства опции за закупуване на още 12 гаубици, които да заменят всички оръжия, дадени на Украйна, и да компенсират резервните части, доставени на Киев.

Гаубицата Panzerhaubitze 2000 е едно от най-мощните артилерийски оръжия в инвентара на Бундесвера (германската армия). Тя може да поразява цели на разстояние от 30 километра със стандартни боеприпаси и на разстояние до 100 километра с модерни видове боеприпаси.

Кулеба иска час по-скоро Германия да изпрати още боеприпаси и да обучи пилоти

Кулеба иска час по-скоро Германия да изпрати още боеприпаси и да обучи пилоти

Украинският външен министър не знае колко още време силите на Украйна могат да задържат Бахмут