Германия ще закупи изтребители F-35, построени от американската фирма Lockheed Martin LMT.N, за да замени остарелите си самолети Tornado, съобщава Агенция Ройтерс. Правителството в Берлин има готовност да купи до 35 броя от стелт изтребителите.

Още от началото началото на февруари, Германия клони към закупуване на F-35, но окончателно решение все още не е взето.

Изтребителите Tornado са единствените ,които могат да носят американски ядрени бомби при случай на конфликт.

Тези самолети са на въоръжение в германските въздушни сили още от 80-те години. Правителството възнамерява да ги "пенсионира" в периода 2025-30 година.

Това ще бъде удар по Боинг, чийто F-18 беше предпочитан от бившия германски министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер да замени изтребителите Tornado.

Решението може да разстрои и Франция. Париж следеше обсъжданията на Германия относно F-18 или по-модерния F-35, загрижен, че сделката може да подкопае разработването на съвместен френско-германски изтребител, който трябва да бъде готов до 2040 година.

Канцлерът Олаф Шолц преди две седмици подкрепи текущата съвместна програма с Париж.

По това време Шолц обяви също, че самолетът Eurofighter, построен от френско-германския Airbus AIR.PA, ще бъде разработен допълнително, за да може да води електронна война, роля, която Tornado също изпълнява.

Финландия купува от САЩ 64 изтребителя F-35 за близо 10 млрд. долара

Финландия купува от САЩ 64 изтребителя F-35 за близо 10 млрд. долара

" F-35 най-добре отговаря на нашите нужди"