Финландия избра изтребителите F-35 на американския военнопромишлен гигант Lockheed Martin да замени остарелите изтребители F/A-18 и планира да поръча 64 самолета с оръжейни системи в сделка за 9,4 млрд. долара. Това съобщи правителството, предаде "Ройтерс".

Lockheed Martin участва в търг за сделката с шведската Saab, американския конкурент Boeing, френската Dassault и британската BAE Systems.

Поръчката от Lockheed, включително оръжия, както и обслужване и поддръжка до 2030 г., се оценява на 8,378 млрд. евро (9,44 милиарда долара), уточниха от правителството.

Швейцария избра F-35

Швейцария избра F-35

Нова програма за превъоръжаване

Изграждането на хангари и друго оборудване ще добави още 777 млн. евро, а 824 млн. евро ще бъдат запазени за окончателния оптимизиран пакет от оръжия и за контрол на бъдещи изменения на договорите.

"Когато се сравняват военните характеристики, F-35 най-добре отговори на нашите нужди", подчерта министърът на отбраната Анти Кайконен на пресконференция.

Военните производители на самолети се бореха за сделката от края на 2015 г., когато финландското министерство на отбраната започна търсенето на нов самолет, който да замени стария финландски изтребител Hornet, закупен през 1992 г. от McDonnell Douglas, сега част от Boeing.

Финландия е 14-ата страна, избрала F-35. Тя ще започне поетапно въвеждане на F-35 от 2027 г. нататък, уточни командирът на ВВС Паси Йокинен.

САЩ официално уведомиха Турция, че я изключват от производството на F-35

САЩ официално уведомиха Турция, че я изключват от производството на F-35

Решение е свързано със закупуването на руски С-400

Изборът укрепва сътрудничеството в отбраната на малката скандинавска страна с нейните съюзници, най-вече САЩ и Норвегия, коментира изследователят Чарли Салониус-Пастернак от Финландския институт по международни отношения.

"Финландия и Норвегия вече тренират заедно на север, така че ще бъде политическо решение да се определи какви разузнавателни данни се споделят и кога", каза той пред "Ройтерс", визирайки потенциала на изтребителите да споделят данни в реално време.

За разлика от Норвегия, Финландия не е член на Северноатлантическия договор (НАТО), но изгради по-силни връзки с организацията през последните години и избра военно оборудване, съвместимо с членовете на НАТО.

През 2014 г. Финландия и Швеция, която също не е член на НАТО, подписаха споразумение за съвместно обучение и предоставяне на помощ от НАТО в кризисни ситуации.

Израел купува до 25 броя F-35 и самолети танкери KC-46

Израел купува до 25 броя F-35 и самолети танкери KC-46

4 нови самолета за зареждане с гориво и голямо количество боеприпаси

"F-35 ще предостави на финландската индустрия уникални цифрови възможности, които използват 5-то поколение инженеринг и производство", похвали стоката си Бриджит Лодърдейл, вицепрезидент на Lockheed Martin и генерален мениджър на програмата F-35.

"Производствената работа ще продължи повече от 20 години, а работата по поддръжката на F-35 ще продължи до 2070-те години", допълни Лодърдейл в изявление.

Конкурентният производител на самолети Boeing заяви, че е разочарован от решението на Финландия, като добави, че компанията все още вижда значителен международен интерес към своите F/A-18 Block III Super Hornet и EA-18G Growler.

Шефът на Пентагона се изказа остро за F-35

Шефът на Пентагона се изказа остро за F-35

"Създадохме чудовище..."

Швеция, съсед на Финландия и дом на производителя на Gripen Saab, отбеляза, че съжалява за резултата, като същевременно уважава решението.

"Нашето отлично сътрудничество в областта на отбраната, разбира се, ще продължи. Финландия ще продължи да бъде нашият най-близък партньор в политиката за сигурност и отбрана", се уверява в изявление на Министерството на отбраната на Швеция.