САЩ официално уведомиха Турция, че я изключват от производствената програма F-35 изтребители пето поколение, съобщава "Анадолу", позовавайки се на източник от Пентагона.

Това решение е свързано със закупуването от Анкара на руските С-400

Вашингтон е подписал меморандум за производство на изтребители със седем други партньора по проект F-35: Австралия, Обединеното кралство, Дания, Италия, Канада, Холандия и Норвегия.

На 11 януари говорителят на Пентагона подполковник Томас Кембъл обяви, че производството на компоненти за F-35 в Турция ще продължи да се прекратява през 2021 и 2022 г., тъй като членството на страната в програмата за създаване на тези самолети все още е спряно поради покупката на C-400.

Вашингтон премахна Турция от програмата F-35 Lightning II през 2019 г. с аргумента, че придобитите от Турция ракетни системи С-400 могат да се използват от Русия за тайно получаване на класифицирани подробности за самолетите Lockheed Martin F-35 и са несъвместими със системите на НАТО, пише "Дейли сабах" .

Турция обаче настоява, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за алианса.

Въпреки отстраняването на Турция от програмата и санкциите, наложени на турската отбранителна индустрия през декември, Пентагонът заяви тогава, че ще продължи да зависи от турските изпълнители за ключови компоненти F-35.

Американски наблюдателен орган на Конгреса предупреди през май 2020 г., че решението на САЩ да премахне Турция от програмата F-35 вероятно ще усложни и без това обезпокоените проблеми на веригата за доставки от увеличаването на производството.

Оттогава програмата F-35 за 398 милиарда долара е изправена пред много проблеми, включително недостиг на двигатели.

САЩ санкционира турската отбранителна индустрия заради С-400

САЩ санкционира турската отбранителна индустрия заради С-400

За транзакции с лице, което работи "за или от името на отбранителния или разузнавателния сектор" на Русия