Израел одобри закупуването на нови самолети и боеприпаси от американски компании, заяви израелски служител във вторник, в сделка, която е за милиарди долари, съобщава "Ройтерс".

"Министерска комисия за обществени поръчки одобри закупуването на нова ескадрила F-35, четири нови самолета за зареждане с гориво и голямо количество боеприпаси", коментира служителят.

Това ще бъде първата чуждестранна военна продажба на Израел, обявена при новата администрация на президента Джо Байдън. Тъй като обработката на продажбите отнема месеци, сделките вероятно датира от администрацията на Тръмп.

Израел отговори на Блинкън: Голан остава завинаги наш

Израел отговори на Блинкън: Голан остава завинаги наш

Голанските възвишения ще останат завинаги част от Израел

Израел обмисля закупуването на самолети за зареждане с гориво KC-46, произведени от Boeing Co, и също така 24 или 25 F-35, произведени от Lockheed Martin.

Администрацията на Байдън временно спря някои от продажбите на оръжия на американски съюзници като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да ги прегледа.

Въпреки че израелците са одобрили покупката, Конгресът на САЩ изисква уведомяване за големи продажби на оръжия, преди да бъде подписан договор.

Израел с изненадващи военни учения след удари в Сирия

Израел с изненадващи военни учения след удари в Сирия

Игрите започнаха в неделя вечерта