Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън въвежда временна забрана за продажба на оръжия и техника на Саудитска Арабия и ОАЕ. Това съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на американски официални лица.

Според официалните лица администрацията на Байдън е решила да преразгледа продажбите на оръжие, одобрени при бившия президент Доналд Тръмп, по-конкретно продажбата на прецизни оръжия на Рияд и изтребители F-35 на ОАЕ.

САЩ проучват отваряне на нови военни бази в Саудитска Арабия

САЩ проучват отваряне на нови военни бази в Саудитска Арабия

Американските военни посочиха конкретно пристанище на Червено море и две летища

"Държавният департамент временно преустановява изпълнението на някои незавършени военни доставки и продажби в рамките на военни продажби в чужбина и директни търговски продажби, за да даде възможност на новото ръководство да преразгледа (продажбите, б. р.)", се уточнява в изявление на говорителя на Държавния департамент.

Говорителят на Държавния департамент не уточни кои конкретни споразумения са преустановени.

По-рано "Ройтерс" съобщи, позовавайки се на източници, че ОАЕ са подписали споразумение със САЩ за придобиване на 50 изтребителя F-35 и 18 бойни безпилотни летателни апарата. Според източници споразумението е подписано на 20 януари, около час преди Джо Байдън да встъпи в длъжност като президент на САЩ.

ОАЕ се договори със САЩ да купи 50 изтребителя F-35 и близо 20 бойни дрона

ОАЕ се договори със САЩ да купи 50 изтребителя F-35 и близо 20 бойни дрона

Байдън обаче ще преразгледа договорите