Израелската армия започна изненадващи военновъздушни учения със симулиране на война в северната част на страната. Игрите започнаха в неделя вечерта, пише "Таймс ъв Израел".

По-рано бе съобщено, че израелски изтребители са поразили свързани с Иран обекти в Сирия.

Сирия обвини Израел за поредни въздушни удари

Сирия обвини Израел за поредни въздушни удари

Дамаск твърди, че е прихванал ракетите, които са имали за цел военни позициии

Според армията ученията, наречени Galilee Rose, включват различни сценарии, включително война с ливанската групировка "Хизбула" и нейни съюзници в Сирия. Също игрите симулират защита на израелското въздушно пространство от нахлувания, офанзива, събиране на разузнавателна информация и гарантиране на въздушно превъзходство с неутрализиране на противовъздушната отбрана на врага.

По време на игрите ще бъдат използвани самолети и други системи на ВВС. Днес следобед жителите в Северен Израел могат да видят повече прелитащи самолети, хеликоптери и безпилотни самолети от обикновено, както и в региона могат да бъдат чути експлозии, поясняват от армията.

Израел пак обстреля Сирия

Израел пак обстреля Сирия

Напрежение в Близкия изток

Ученията ще приключат в сряда.

Игрите бяха обявени часове, след като сирийска обществена медия САНА информира, че израелските ВВС са нанесли удари около Дамаск. Най-малко девет войници са загинали, според Сирийския център за наблюдение на човешките права. Нанесени са удари по обекти в района на международното летище в Дамаск, използвани от Иран.