Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър, малко преди да се оттегли от поста, нарече изтребителя от пето поколение F-35 "парче...", като стенограмата от пресконференцията е публикувана на сайта на Пентагона, уточнява "Новости".

По време на пресконференцията Милър разказа за разговора си с американски пилот. По думите на и.д. шефа на Пентагона, когато попитал пилота с какъв самолет лети, той отговорил, че на F-35.

"Аз такова: това парче... И той... се засмя, аз казах: "Не, сериозно, кажете ми за това", уточни Милър. Той обаче добави, че пилотът нарекъл F-35 "невероятен самолет".

"Смятам, че създадохме чудовище, но това вече го знаете", коментира още шефът на Пентагона.

Милър беше назначен на поста от действащия тогава президент Доналд Тръмп на 9 ноември 2020 г., като той подаде оставка с идването на новата администрация на САЩ.

Пентагонът установи, че F-35 лети с 871 софтуерни и хардуерни дефекта

Пентагонът установи, че F-35 лети с 871 софтуерни и хардуерни дефекта

Които могат да подкопаят бойната готовност, мисиите или поддръжката

По-рано "Блумбърг", позовавайки се на управлението на Пентагона по изпитанията, съобщи, че F-35 има 871 дефекта, които подкопават неговата бойна готовност. Според агенцията недостатъците са свързани със софтуера и хардуера на самолета, като десет от тях са потенциално сериозни проблеми от първа категория: това са критични дефекти, които могат да застрашат безопасността на пилотите и да намалят ефективността на военните операции.

F-35 е изтребител бомбардировач от пето поколение, който освен в САЩ е на въоръжение и в редица техни съюзници (в малко количество).

Програмата Lockheed Martin F-35 Lightning II вече струва около 1,5 трлн. долара - най-скъпата оръжейна програма в историята.

САЩ отложиха масовото производство на F-35 за неопределено време

САЩ отложиха масовото производство на F-35 за неопределено време

Нови предизвикателства пред изтребителя