F-35 на Lockheed Martin Corp., изтребителят, който вече се използва от САЩ и осем съюзници, остава помрачен от 871 софтуерни и хардуерни дефекта, които могат да подкопаят готовността, мисиите или поддръжката, според тестовото подразделение на Пентагона, съобщава "Блумбърг".

Най-скъпата оръжейна система на Министерството на отбраната "продължава да е с голям брой недостатъци, много от които са идентифицирани и преди", във фазата на разработване и демонстрация, завършила през април 2018 г. с 941 недостатъка, заяви Робърт Белер, директор на оперативното тестване.

Lockheed е доставил или е сключил договор за 970 самолета с потенциални 3200 или повече самолета за САЩ и други държави. Оценката предоставя на входящата администрация на Байдън информация за програмата F-35 за 398 милиарда долара, която е със силна подкрепа в Конгреса и от купувачи в чужбина, въпреки проблемите.

Оценката включва спряно едномесечно симулационно учение, необходимо за удостоверяване, че самолетът е готов за борба срещу най-тежките руски или китайски заплахи и по този начин е готов за производство.

През октомври програмата F-35 ще отбележи 20 години откакто базираната в Мериленд Lockheed, победи съперника Boeing в състезанието за изграждане на следващо поколение американски изтребител.

Лора Сийл, говорител на програмния офис F-35 на Министерството на отбраната, отказа да коментира, докато докладът на Белер не бъде публикуван официално.

Освен техническите недостатъци, програмата F-35 е изправена пред недостиг от 10 млрд. долара в планирания бюджет на Пентагона за периода 2021 до 2025 г. Окончателният бюджетен план на администрацията на Тръмп призовава за 78 млрд. долара за изследвания и разработки, снабдяване с реактивни самолети, операции и поддръжка и военни строителства. Но независимият отдел за анализ на разходите на Пентагона изчислява, че ще са необходими 88 млрд. долара, според анализ от юни 2020 г.

САЩ отложиха масовото производство на F-35 за неопределено време

САЩ отложиха масовото производство на F-35 за неопределено време

Нови предизвикателства пред изтребителя

Програмата F-35 претърпява надстройка "Блок 4" на стойност поне 12,1 милиарда долара, която има за цел да коригира минали недостатъци и да въведе нови възможности на шестмесечни стъпки до 2026 г., за да се справи с текущите заплахи. Планът включва модернизация на някои самолети, които вече са построени и се използват от военни от САЩ и Великобритания до Япония.

Дори и с това съсредоточено усилие, "общият брой на дефектите не се е променил значително от" началото на 2018 г., пише Белер, "поради непрекъснати проблеми с първоначалното качество на софтуера" в Блок 4 и "ограничени възможности на лабораторни и полетни тестове, в резултат на което висок процент на откриване на проблеми "при тестване и на място.

Процесът с Блок 4 "не работи", пише Белер. "Това причинява значително забавяне на планираните графици и води до лошо качество на софтуера, съдържащо недостатъци." Софтуерните промени, "предназначени да въведат нови възможности или да отстранят недостатъци, често водят до проблеми със стабилността".

Само 10 от 871 нерешени дефекта, цитирани от Белер, включват потенциално сериозни проблеми от категория 1, определени като критични недостатъци, които могат да застрашат безопасността на пилотите или самолетите или да влошат ефективността на мисията. Това е в сравнение със 102 такива проблема сред 941 случая, цитирани през 2018 г.

Lockheed заяви в изявление, че нито един от 10-те текущи недостатъка не е проблем "1A", който може да повлияе на безопасността на пилотите или самолетите, а вместо това е в "Категория 1B", което програмната служба определя като представляваща "критично въздействие върху готовността на мисията", обучение или поддръжка.

"Въпреки че не сме виждали доклада, ние проследяваме всички доклади за проблеми F-35", заяви говорителят на Lockheed Брет Ашуърт. Той каза, че около 70% от предстоящите 871 точки "са категоризирани като нископриоритетни или са за разрешаване от службата на Съвместната програма F-35".

От 10 чакащи доклада за недостатъци "въздействия на мисия", девет имат "планове за разрешаване, като седем вече са предоставени на правителството в очакване на действия", а останалите в момента се преглеждат.

Служител на отбраната, който видя оценката на Белер, заяви, че много от недостатъците ще бъдат отстранени чрез промени в производствената линия и актуализации на софтуера. Въпреки че недостатъците трябва да бъдат документирани за целите на договора и за докладване, длъжностното лице коментира, че в зависимост от тяхната тежест те може да не бъдат бързо отстранени. Размерът, обхватът и статутът се оценяват като част от продължаващите преговори за 15-и производствен договор, допълва служителят.

Наред с други констатации, в доклада на тестовото подразделение на Пентагона се казва, че F-35 показва повишена надеждност, но все още отнема твърде много време на персонала по поддръжката за ремонт на самолети и че уязвимостите в киберсигурността, установени по време на предишни тестове, "не са разрешени".

Израел иска още изтребители Ф-35 от САЩ

Израел иска още изтребители Ф-35 от САЩ

Израел провежда разговори с Вашингтон как да запази военното си превъзходство