Държавното ръководство на Германия възнамерява да поиска от САЩ да освободят германските компании от участие в санкциите срещу Русия. Това пише авторитетният американски вестник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници.

В информацията се уточнява, че по време на посещението си във Вашингтон германският финансов министър Олаф Шолц планира да постигне специални условия за германския бизнес по въпроса за санкциите срещу Русия. Освен това германският канцлер Ангела Меркел щяла да повдигне този въпрос на среща с американския президент Доналд Тръмп, която ще се проведе в края на април.

САЩ отлагат новите санкции срещу Русия

САЩ отлагат новите санкции срещу Русия

За да преговарят властите на двете държави, Тръмп отстъпва от позицията си

Изданието отбелязва, че този подход е лобиране за германските индустриални гиганти, включително "Сименс", "Даймлер" и "Фолксваген", които правят бизнес в Русия и не искат да станат жертви на влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон. Според ръководителите на германските компании нови санкции на САЩ срещу Русия могат да струват на Германия стотици милиони евро.

В началото на април САЩ наложиха нови санкции срещу Русия. В списъка със санкции попаднаха редица руски олигарси и контролираните от тях компании. Сред тях са Олег Дерипаска, Виктор Вакселберг и неговата група "Ренова", Кирил Шамалов, Сюлейман Керимов, шефът на "Газпром" Алексей Милер, както и изпълнителният директор на ВТБ Андрей Костин.

ЕС няма да последва САЩ в нови санкции срещу Русия?

ЕС няма да последва САЩ в нови санкции срещу Русия?

Ударите не са опит за промяна на хода на войната в Сирия и промяна на режима