Външните министри на страните членки на ЕС изглежда, че е малко вероятно да се присъединят към САЩ, които се очаква днес да наложат нови икономически санкции на Русия или Сирия заради атаките с химически оръжия, информира "Ройтерс".

В събота сутринта беше извършена първата координирана въздушна атака на западни държави срещу сирийското правителство.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

Министрите провеждат среща в Люксембург след извършената от САЩ, Великобритания и Франция атака.

"Много е важно да се подчертае, че ударите не са опит за промяна на хода на войната в Сирия и промяна на режима", каза британският министър на външните работи Борис Джонсън пред журналисти преди разговорите.

САЩ обявяват нови санкции срещу Москва

САЩ обявяват нови санкции срещу Москва

Заради подкрепата за режима на Асад…

В Люксембург министрите ще излязат със съобщение, с което ще си запазят възможността за налагане на нови визови рестрикции и замразяване на активи на сирийци, които са обвинени от Запада за връзки с извършената на 7 април химическа атака в Дума. Но дипломати смятат, че днес няма да се вземат решения, особено за налагане на санкции на руснаците.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли съобщи, че ще наложат нови икономически санкции на Русия, насочени конкретно към компании, които са свързани с оборудване, отнасящо се до химически оръжия.

Но евродипломати поясниха, че не е възможно ЕС да последва Вашингтон. В миналото мерки на ЕС са налагани няколко месеца по-късно след предприети от САЩ действия.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред турския канал NTV, че ударите на Запада представляват "ясен сигнал" към правителството на Башар Асад и държавите, които подкрепят сирийския президент.

"Тази операция целеше намаляване на възможностите на Дамаск да използва химически оръжия, разследването на ООН за използвани химически оръжия беше блокирано от Русия. Това е ясен сигнал към режима на Асад, Русия и Иран", каза той и похвали подкрепата на Турция по време на операцията.