Германските коалиционни партии се споразумяха във вторник да разширят мерките за смекчаване на последиците от коронавируса върху най-голямата европейска икономика, включително удължаване на краткосрочната схема за запазването на работните местта и замразяване на правилата за несъстоятелност, отбелязва "Ройтерс".

Германската икономика се сви с най-бързите си темпове през второто тримесечие и правителството се опитва да смекчи максимално ефектите от пандемията, особено преди предстоящите избори през есента на 2021 г.

Германия с най-много заразени с COVID-19 за денонощие от април

Германия с най-много заразени с COVID-19 за денонощие от април

Нови 2034 случая за последните 24 часа

"Коронавирусът остава реалност и предизвикателство", заяви Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на консервативните християнски демократи (ХДС) след около седем часа разговори с техните коалиционни партньори от лявата центристка партия.

"Днес се договорихме, че ще разширим важни и ефективни мерки за това как се справяме с коронавируса", ​​добави тя.

Сред основните решения бяха удължаване на краткосрочните субсидии за работа, които трябваше да изтече през март 2021 г. до края на следващата година и удължаване на мостовите помощи за малки и средни предприятия до края на тази година.

В Германия очакват имунизацията срещу Covid-19 да започне в началото на 2021 г.

В Германия очакват имунизацията срещу Covid-19 да започне в началото на 2021 г.

Повече от 22 милиона души по света са с коронавирус

Партиите също се съгласиха да удължат мерките, насочени към предотвратяване на фалити, като позволяват на фирми, които са изпаднали във финансови проблеми поради пандемията, да забавят подаването на документи за несъстоятелност до края на годината.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел също предложи масивен стимулиращ пакет на стойност над 130 милиарда евро, с който се надява да помогне на икономиката да се върне към растеж.

Германия и Франция  искат да дадат повече пари и власт на СЗО

Германия и Франция искат да дадат повече пари и власт на СЗО

Търсят консенсус "от Вашингтон до Пекин"

Коалиционните партии също се договориха за избирателна реформа, насочена към намаляване на броя на депутатите в долната камара на парламента - Бундестага.