Германия и Франция искат да дадат повече пари и власт на Световната здравна организация, след като пандемията COVID-19 подчерта дългогодишните финансови и правни слабости на агенцията на ООН, показва вътрешен документ, видян от "Ройтерс".

Предлаганите реформи биха могли да бъдат обсъдени в СЗО в средата на септември.

В съвместен документ, разпространен между дипломати, участващи в преговорите за реформа, Берлин и Париж заявиха, че мандатът на СЗО, който включва предотвратяване на огнища в целия свят и подпомагане на правителствата за справяне с тях, не е подкрепен от достатъчни финансови ресурси и законови правомощия.

"Не само по време на настоящата пандемия стана ясно, че на СЗО отчасти липсват способности за изпълнение на този мандат", се казва в документа.

Западен дипломат в Женева, позовавайки се на приноса на държавите членки въз основа на техния БВП, заяви: "Ключовият момент е несъответствието между мандата на СЗО и финансирането. Много е про-СЗО, трябва да има повече пари и (те) искат увеличение на вноските."

Франция и Германия търсят консенсус "от Вашингтон до Пекин" за документа, коментира източник, близък до преговорите.

Този ход показва големия интерес на двете страни към основен ремонт, насочен към укрепване на СЗО, въпреки че разговорите по въпроса със Съединените щати се сринаха по-рано през август на ниво G7 заради различни виждания за реформата.

Франция и Германия, чиито здравни министри заложиха нови средства след разговорите с генералния директор на СЗО Тедрос Аханом Гебрейесус през юни, не скриха критиките си към СЗО.

Но техният подход е много по-различен от този на администрацията на Тръмп, която намали финансирането, обяви оттеглянето си от следващия юли и обвини Тедрос, че е марионетка на Китай.

Френско-германският план за реформи е съсредоточен върху укрепването на СЗО, отчасти да й даде възможност да бъде по-критична към държавите-членки, ако не спазват глобалните правила за прозрачност при докладване на здравословни проблеми и болести.

Германски правителствен служител, помолен да коментира документа, заяви: "Германия заедно с други искат реформа, разговорите се водят на различни нива."

Документът със седем страници изброява 10 реформи, насочени към засилване на законните правомощия и финансиране на СЗО.

"Общият бюджет на СЗО с приблизително 5 милиарда долара на всеки двугодишен период се равнява на финансирането на по-голяма регионална болница", се казва в съвместния документ, призовавайки за по-голямо и по-надеждно финансиране.

Само една пета от бюджета на агенцията идва от плащанията на държавите-членки. Остатъкът се набира чрез "краткосрочни, неопределени и до голяма степен доброволни вноски", се казва в документа във очевидно позоваване на ролята на отделни финансиращи филантропи като Фондация Бил и Мелинда Гейтс.

Необходим е по-голям бюджет, по-специално за справяне с извънредни ситуации, се казва в документа, за да се избегне необходимостта на СЗО да събира средства в условията на огнища, което би могло допълнително да намали независимостта.

Експертите на СЗО трябва да могат да "разследват и оценяват (потенциални) огнища възможно най-рано", се казва в документа.

СЗО също трябва да бъде обект на по-строг надзор при извънредни ситуации за бърза оценка на операциите, се казва в документа, който предлага създаването на група от национални експерти, които да могат да наблюдават кризите.

За да се гарантира, че предложените реформи се прилагат правилно, документът препоръчва създаването на експертна група за тази цел, подобна на тази, която в момента оценява отговора на пандемията.

САЩ започват изтегляне от СЗО

САЩ започват изтегляне от СЗО

По-рано Тръмп го оповести