В Германия украинските бежанци няма да бъдат принуждавани да отиват на военна служба в Украйна, заяви министърът на правосъдието на Германия Марко Бушман, цитиран от Дойче Веле, позовавайки се на dpa.

"Принуждаването на хора да изпълняват военна служба или да преминават военна служба против волята им не е наш случай", каза ръководителят на германското министерство на правосъдието.

Както подчерта Бушман, ако властите на Украйна искат да привлекат в армията мъже, напуснали страната, това няма да има практически последствия за украинците, живеещи в Германия.

"Невъзможно ми е да си представя как можем да принудим хора от други страни да служат с оръжие в ръце, при положение, че според нашата конституция германските граждани не са длъжни да правят това против волята си", каза министърът.

Той каза още, че германските власти се стремят да създадат такива условия за бежанците от военните действия в Украйна, така че възможно най-много от тях да си намерят работа възможно най-скоро и да не живеят от социални помощи.

Германската партия ХДС обаче, има други виждания по въпроса. Партията иска да годните украински бежанци да служат в армията за страната си и дори предложи спиране на гражданските помощи за тях.

"В Германия живеят около 200 000 украински мъже на военна възраст, които са изчезнали от Украйна, за да не подкрепят страната в битката за отбрана. Вярно е, че Украйна полага усилия да ги върне" каза Родерих Кизеветер от ХДС каза пред новинарското списание "Шпигел".

"Това също е въпрос на справедливост спрямо воюващите войници и техните семейства", каза Кизеветер, изразявайки съгласие с Умеров.

Следователно, според него, Германия трябва да подкрепи Украйна в отправянето на "справедливи оферти" към онези, които са годни за военна служба.

Следователно, според него, Германия трябва да подкрепи Украйна в отправянето на "справедливи оферти" към онези, които са годни за военна служба

Както съобщи украинската информационна агенция, по-рано германските издания Welt и Bild публикуваха интервю с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

Според публикации в германските медии Умеров е обявил планове да призове украинците, живеещи в чужбина, да се върнат в родината си и да участват в отбраната на страната.

В същото време Умеров уж обяви подготовката на ограничения, които ще бъдат наложени на онези украинци, които откажат да отговорят на призива на държавата.

По-късно началникът на отдела за пресата и информацията на Министерството на отбраната на Украйна Иларион Павлюк заяви, че министерството не обсъжда въпроса за мобилизация на украинци в наборна възраст, които са в чужбина.

Твърди се, че германските медии, а следователно и украинските медии, са изместили акцента от казаното по-рано от ръководителя на министерството Рустем Умеров.

Залужний "за" мобилизацията, но не и на жени

Залужний "за" мобилизацията, но не и на жени

Според него инициативата ще накара много украинки да избягат от страната