Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний заяви, че подкрепя новия законопроект на страната за мобилизацията като цяло, но не е съгласен с някои от разпоредбите му, като набирането на жени за военна служба, съобщава ТАСС.

Маряна Безуглая, депутат от партия "Слуга на народа", публикува коментара на Залужний във Фейсбук. В изявлението се посочва, че "някои от разпоредбите на документа не отговарят на интересите на въоръжените сили на Украйна и няма да повишат отбранителните способности на страната".

Според Залужний регистрирането на всички жени за военна служба ще увеличи натоварването в наборните центрове и следователно ще изисква наемането на голям брой допълнителен персонал. Освен това инициативата вероятно ще има негативен отзвук в украинското общество и ще накара много украинки да избягат от страната.

Законопроектът все още е в етап на подготовка и не е разгледан от парламента на страната - Върховната рада.

Киев иска да мобилизира украинци, живеещи в чужбина?
Обновена

Киев иска да мобилизира украинци, живеещи в чужбина?

Министерството на отбраната на Украйна отказа подобно нещо

През февруари 2022 г. Украйна обяви обща мобилизация и оттогава многократно я удължава. Властите правят всичко възможно, за да попречат на мъжете в наборна възраст да избегнат наборната служба. По-специално, на потенциалните наборници е забранено да пътуват в чужбина.

Заповедите за военна служба се издават в офиси на публичната администрация по улиците и на редица други места, където се събират голям брой хора. Украински медии съобщават, че много мъже с месеци не излизат от домовете си, за да не бъдат принудително мобилизирани от мобилни наборни отряди и изпратени в зоната на военни действия, пише ТАСС.

2024 г: Мобилизация и укрепване на украинската армия

2024 г: Мобилизация и укрепване на украинската армия

Нови мерки срещу руската агресия

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че армията е предложила мобилизиране на допълнителни 450 000-500 000 мъже, както и жени.

Агресивната кампания за мобилизация на Украйна вече предизвика множество скандали. Медиите редовно публикуват истории за военни мобилизационни офицери, които използват сила срещу граждани при раздаването на заповеди за наборна служба, или за набиране на хора, негодни за военна служба по здравословни причини, както и много случаи на законодатели и държавни служители, злоупотребяващи с правомощията си, за да скрият тайно своите синове на наборна възраст в чужбина, извън обсега на мобилизационните отряди на Киев, твърди още ТАСС.

Русия: САЩ натискат Украйна да разшири военната мобилизация

Русия: САЩ натискат Украйна да разшири военната мобилизация

За да се компенсират "огромните загуби", понесени при "неуспешното контранастъпление"