Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че трябва да се да мобилизират още 450 000-500 000 войници във войната с Русия.  Това са му предложили военните офицери на заседание на щаба на върховния главнокомандващ. 

Това заяви той на пресконференция за отбелязване на края на 2023 г., съобщава "Укринформ".

"Този въпросе въпрос на нашата армия, на главнокомандващия, на Генералния щаб. Те повдигнаха въпроса за мобилизацията на ниво наш щаб. Мисля, че този въпрос е много чувствителен. Те се обърнаха към мен условия за отбрана на нашата държава и контранастъпателните операции Предложиха да мобилизираме допълнително 450 000-500 000 души. Това е много сериозен брой. Казах, че имам нужда от повече аргументи в подкрепа на тази посока, защото това е въпрос на хора преди всичко. Вторият въпрос е въпрос на справедливост. Това е въпрос на отбранителна способност и въпрос на финанси", каза Зеленски.

2024 г: Мобилизация и укрепване на украинската армия

2024 г: Мобилизация и укрепване на украинската армия

Нови мерки срещу руската агресия

Той отбеляза, че що се отнася до хората, той има нужда от конкретика за това какво ще се случи с милионната украинска армия, която е много мощна, и какво ще се случи с тези момчета, които са там всеки ден, вече две години, за да защитават държавата. 

"Ако имаме проблеми с ротацията, имаме въпроси с ваканциите, тогава това трябва да бъде цялостен план. В този закон за мобилизация вие трябва да дадете отговори преди всичко на мен и на обществото", каза Зеленски.

Така, добави той, военните започнаха работа по план за демобилизация в Украйна.

"Там все още не съм видял демобилизация. Мисля, че това е въпрос номер едно. И въпросът не е как се нарича този процес. Според законодателството може да е грешно да се нарича "демобилизация", но основното е че този процес трябва да бъде справедлив към нашите мощни войници. Много им е трудно там. Бил съм там много пъти. Наистина бих искал нашето военно ръководство да разбере всички тези предизвикателства. Не можем да загубим най-смелите хора, силните хора, техните морал. Благодаря им за тази устойчивост, но ако говорим за допълнителни мобилизационни сили, трябва да намерим процеси на демобилизация. Това трябва да бъде заявено обективно, с конкретика и с голямо уважение към войниците", каза Зеленски.

По думите му този план трябва да съдържа разпоредби относно командировките на военните, техните отпуски, премествания от едно поделение в друго и др.

Зеленски каза, че "заявките, които нашата армия има днес, трябва да отговарят на съвременните предизвикателства и трябва да намерят отговор от военното ръководство".

"Тоест за мен е много важно, ако имаме над 400 000, тогава кой има право да почива? Това е много важен момент. Според мен без това не става. Въпреки това е представени на заседанието на щаба - те трябва да изготвят цялостен план и след това ще комуникират във Върховната рада на Украйна. Ако това са промени в съответното законодателство, тогава трябва да намерим разбиране по този въпрос", каза Зеленски.

Той коментира и финансовата страна на въпроса.

"Що се отнася до финансите, мобилизацията в този формат ще струва на Украйна допълнителни 500 милиарда гривни. Затова аз, като президент на Украйна, човек, който прекарва много време в търсене на финансова подкрепа за Украйна, бих искал разбиране от министър-председателя, от министъра на финансите откъде взимаме тези пари", завърши той.

Украйна няма да загуби войната, дори подкрепата от международни партньори да продължи да намалява, уверен е той, на фона на предупрежденията в САЩ, че средствата за Киев почти привършват без одобрение на Конгреса преди ваканцията му.

Припомняме, че ден по-рано ръководителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов заяви, че украинските въоръжени сили не могат да бъдат попълнени без допълнителна мобилизация. Според него числеността на ВСУ трябва да се поддържа на ниво от 1,1 млн. военнослужещи. 

Bloomberg: Защо Зеленски не подписва плана за мобилизация?

Bloomberg: Защо Зеленски не подписва плана за мобилизация?

Украйна се подготвя за още една трудна военна зима

Министерството на отбраната предлага да се възнаграждават финансово доброволците. Според тяхната идея, ако човек доброволно подпише договор с Въоръжените сили на Украйна, на негово име веднага се открива банкова карта с определена сума пари.

Депутатът от Върховната рада Маряна Безуглая съобщи в своя Facebook за подготовката на законопроект, който променя правилата за мобилизация. Жените също ще подлежат на военна регистрация, а броят на хората, които имат право на отсрочка, ще бъде значително намален. Проектозаконът все още не е публикуван.

По време на дискусионния панел "2024: предизвикателства и перспективи" Буданов заяви, че системата за изпращане на доброволци в украинската армия няма да може да осигури такъв обем. Той уточни, че числеността на армията от 1,1 млн. души е "донякъде условна цифра", тъй като точната численост на ВСУ е държавна тайна.

Зеленски чака цялостен план за мобилизация през следващата седмица

Зеленски чака цялостен план за мобилизация през следващата седмица

Това каза украинският държавен глава на съвместна пресконференция с президента на Латвия Едгар Ринкевич

Мобилизация ще се прави по нов начин. Как украинските власти смятат да привлекат хора в армията беше другият въпрос в дискусията.

Невъзможно е без мобилизация. Трябва да отклоним такива мисли, че е възможно да се справим без мобилизацията. Това не е възможно. Един милион и сто няма да се покрият от никаква наборна служба. Ние нямаме толкова много хора, които да искат да правят каквото и да било. Не говоря за бойни действия, призна Кирил Буданов на дискусията.

През последните месеци украинската армия е особено усърдна в привличането на доброволци в армията. Те се търсят за конкретни подразделения на уебсайтове за набиране на доброволци.

Русия: САЩ натискат Украйна да разшири военната мобилизация

Русия: САЩ натискат Украйна да разшири военната мобилизация

За да се компенсират "огромните загуби", понесени при "неуспешното контранастъпление"

Зеленски коментира и друга актуална тема - провеждането на избори в страната в условията на война. 

Въпреки че е съгласен, че много депутати не се държат в съответствие със статута си, но не може да разпусне Върховната рада, защото след това ще трябва да се проведат избори. 

"Що се отнася до депутатите, те трябва само да си вършат работата. За съжаление това не се случва. Какво мога да направя като президент? Не мога да ги разпусна, защото избори не могат да се провеждат по време на война", каза Зеленски.

Темата вече бе коментирана и от самия него по-рано и отговорът бе един и същ - моментът не е подходящ за вот. 

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето
Обновена

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето

Правим каквото смятаме за необходимо, каквото искаме, заяви той за фронта

Зеленски заяви още, че въпросът за преговорите с Русия днес не е актуален. 

"Имаме Формула на мира. Днес това е единствената работеща платформа. Последната среща в Малта беше много добра. Присъстваха почти 80 държави. След това срещата ще се проведе в Швейцария като част от форум или ще има такъв сегмент за сигурност на икономически форум", каза Зеленски. Той каза, че би искал срещата в Швейцария да събере представители от всички континенти, "така че да има и 80 държави или може би повече".

По-рано руският му колега Владимир Путин коментира темата. 

Той каза във вторник, че Русия ще бъде готова да разговаря с Украйна, Съединените щати и Европа за бъдещето на Украйна, ако те желаят, но предупреди, че Москва ще защитава националните си интереси.

Путин, който изпрати войски в Украйна през 2022 г., многократно е казвал, че би бил готов да говори за мир, въпреки че западни служители казват, че той изчаква президентските избори в САЩ през ноември, преди да постави своите истински условия.

"В Украйна тези, които са агресивни към Русия, и в Европа, и в Съединените щати - искат ли да преговарят? Нека. Но ние ще го направим въз основа на нашите национални интереси", каза Путин на среща на ръководството на отбраната в Москва.

"Ние няма да дадем това, което е наше", каза Путин и добави, че Русия не възнамерява да воюва с Европа.

Русия контролира около 17,5% от територията, която е международно призната като част от Украйна, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г.