Пентагонът предупреждава, че ще свършат парите за замяна на оръжия, изпратени в Украйна до 30 декември, освен ако Конгресът на САЩ не одобри ново финансиране. Това пише финансовият контрольор Майкъл Маккорд в писмо от 15 декември в писмото до лидерите на Камарата на представителите и Сената по отбранителната политика и комисиите по кредитите, съобщава Bloomberg News.

Според него Министерството на отбраната на САЩ харчи последните си 1,07 милиарда долара за закупуване на нови оръжия и оборудване, които ще заменят изтеглените от запасите и изпратени в Украйна.

"След като тези средства, министерството ще е изчерпало финансирането, което ни е налично за помощ за сигурността на Украйна", пише Макорд.

На 12 декември администрацията на Байдън обяви, че изпраща на Украйна пакет от американски доставки на стойност 200 милиона долара, който включва артилерийски снаряди, боеприпаси за малки оръжия и други оръжия.

След като това стане факт, Пентагонът ще може да изпрати още един пакет от помощ на Украйна, каза МакКорд.

US Сенатът гласува помощта за Украйна и Израел следващата седмица

US Сенатът гласува помощта за Украйна и Израел следващата седмица

Сенатът ще отложи почивката си

Въпреки че писмото притиска членовете на Конгреса да постигнат споразумение за финансирането на Украйна, това също означава, че републиканците в Камарата на представителите все още имат известно време да постигнат споразумение, когато се върнат след 1 януари от ваканцията си.

Припомняме, че именно тази ваканция миналата седмица скара конгресмените и Белия дом. Очаква се през тази седмица все пак въпросът да бъде гласуван.

Републиканците контролират долната камара на Конгреса, Камарата на представителите. Те призовават да се даде повече финансиране за защита на собствените граници на САЩ, вместо за помощ за Украйна, Израел и Тайван, като по този начин блокират пакета от 160 милиарда долара, поискан от Байдън и демократите. 

Американските сенатори не успяха да постигнат съгласие по този проект от септември, а на 7 декември той не успя да събере необходимия брой гласове за одобрение. Вашингтон предупреди, че без одобрение на допълнително финансиране средствата за подкрепа на Украйна ще свършат до края на годината. Ръководителят на кабинета на украинския президент Андрей Ермак призна, че Киев може да бъде победен без помощта на САЩ. Politico също написа, че съществуващите резерви от средства на Украйна ще стигнат само до края на декември.

Речта на украинския президент Володимир Зеленски по-рано през декември в Конгреса на САЩ не донесе нищо ново, каза сенатор Ерик Шмит, републиканец от Мисури, след срещата, която се проведе при закрити врата.

Зеленски иска САЩ да отприщи помощта за Украйна дни преди ваканцията на Конгреса

Зеленски иска САЩ да отприщи помощта за Украйна дни преди ваканцията на Конгреса

Украйна успява да спре руските сили, но Путин продължава напред въпреки тежките загуби