Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт обеща да помогне на молдовската национална армия с военни дронове.

"Не е тайна, ако кажа, че ще помогнем на Молдова да се сдобие с военни дронове, както и с друго оборудване. Тъй като сега сме на етап експертни консултации, не мога да ви дам повече подробности, но мога да ви уверя, че ще намерим подходящи решения", заяви Ламбрехт на съвместна пресконференция в Кишинев в събота с молдовския си колега Анатолий Носатий.

Ламбрехт увери, че Германия ще продължи да подкрепя Молдова. "Тази година сме готови да увеличим помощта и да предоставим подкрепа по отношение на обучението и предоставянето на оръжие, което е необходимо за справяне с настоящата ситуация от военна гледна точка", добави германският министър на отбраната.

Носатий отбеляза, че благодарение на финансовата подкрепа на Берлин вече се обучават редица молдовски военнослужещи. С германска подкрепа вече са обучени около 500 войници от Националната армия на Молдова в области като логистика, геодезия, артилерия, медицинско обслужване и други.

Молдовският президент Мая Санду вече заяви, че е необходимо да се укрепи армията на фона на руската агресия в Украйна. През юли ЕС одобри финансова помощ за републиката в размер на над 40 млн. евро, което ще удвои годишния бюджет за отбрана на Молдова.

Молдовският премиер: Страната е разтревожена от възможна руска инвазия

Молдовският премиер: Страната е разтревожена от възможна руска инвазия

Тя отбеляза риска от преместване на войната на запад