Германското правителство обмисля връщането на задължителната военна служба заради възможните заплахи за сигурността на страната, съобщава БиБиСи, позовавайки се на секретен документ, циркулиращ от два дни в германските медии.  

Предложението се съдържа в стратегически доклад, подготвен от вътрешното министерство. Усилията се насочват в две главни посоки: подготовка на страната за евентуално разполагане на сили на НАТО и укрепване на гражданската защита.

„Нападение на германска територия, което би изисквало конвенционална отбрана, е малко вероятно”, се отбелязва в доклада, като се допълва, че мерките за укрепване на гражданската защита са необходими, защото не можела да се изключи заплаха за сигурността в бъдеще, като страната трябвало да е достатъчно добре подготвена за евентуално конкретизиране на дадена заплаха.

Задължителната казарма в Германия беше отменена преди 5 години с аргумента, че вече няма геополитическа необходимост от нея. Германия обаче преосмисля стратегията си за сигурност след двете терористични атаки наскоро, както и масовото убийство в Мюнхен, но също и заради засилването на напрежението между НАТО и Русия след анексирането на Крим и последвалата руска намеса в конфликта в Източна Украйна.

Затова в документа на германското вътрешно министерство се подчертава приоритетът армията да бъде подкрепяна от цивилното население. Според плана „населението трябва да бъде насърчено да се запаси с храна за 10 дни и с вода за 5 дни при дневна дажба от 2 литра на човек”.

Опозиционните партии разкритикуваха плана за гражданска защита, защото той нагнетявал страх сред населението и щял да предизвика паническо презапасяване.