Германски прокурори повдигнаха обвинения в държавна измяна срещу петима души, за които се твърди, че са планирали да отвлекат здравния министър и са били готови да убият, за да свалят германското правителство, каза главният прокурор в понеделник.

Групата, създадена в средата на януари 2022 г., си е поставила за цел "да предизвика условия, подобни на гражданска война, в Германия чрез насилие" с надеждата да свали правителството и парламентарната демокрация, се казва в изявление на прокурора.

Групата е приела, че това може да доведе до загуба на живот, според изявлението.

И петимата обвинени са в ареста от миналата година, когато властите за първи път разкриха подробностите за предполагаемия заговор.

Според прокурорите заподозрените са направили все по-конкретни приготовления и са формирали два отделни клона на своята група - един военен, а другият административен.

В план от три стъпки те са искали да предизвикат национално прекъсване на тока, да отвлекат министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, да убият бодигардовете му, ако е необходимо, и след това да свикат събрание, за да свалят правителството и да назначат нов лидер.

Според властите в югозападния град Карлсруе заподозрените ще отговарят пред висшия регионален съд в Кобленц в региона Рейнланд-Пфалц. Те са заподозрени в "основаване или членство в местна терористична организация" и "подготвяне на акт на държавна измяна" срещу федералното правителство.

Някои от обвиняемите са изправени и пред други обвинения като подготовка на сериозен акт на насилие, който представлява заплаха за държавата или финансиране на тероризъм.

Четирима мъже, принадлежащи към групата, бяха арестувани през април 2022 г. Една жена, която беше идентифицирана като тартор, беше арестувана през октомври. И петимата заподозрени са в ареста.

Припомняме, че на 7 декември двадесет и пет души бяха арестувани при мащабна акция в цяла Германия по подозрение в заговор за сваляне на правителството..

Сред заговорниците имаше членове на екстремисткото движение Reichsbürger (Граждани на Райха), което отдавна е в полезрението на германската полиция заради насилствени атаки и расистки конспиративни теории.

Около 50 мъже и жени са били част от групата, за която се твърди, че са заговаряли да свалят републиката и да я заменят с нова държава по модела на Германия от 1871 г. - империя, наречена Втория райх.

Германската полиция готви още арести след разкриването на заговора за преврат

Германската полиция готви още арести след разкриването на заговора за преврат

Алтернатива за Германия се разграничава от заговорниците