Коментарите на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, че НАТО е остаряло, предизвикаха тревога в оглавявания от САЩ военен алианс, а също така са в противоречие с твърденията на номинирани от него хора на високи постове. Това обяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от "Франс прес".

Продължава разпадът на ЕС, предрече Тръмп

Продължава разпадът на ЕС, предрече Тръмп

В интервю той засегна

Щайнмайер, който е в Брюксел за среща на външните министри на ЕС, уточни, че се е срещнал с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано днес, като по думите му изявленията на Тръмп са били приети с тревога в Брюксел, включително от Столтенберг.

"Това е в противоречие с това, което (бъдещият) американски министър на отбраната заяви в изслушването си във Вашингтон само няколко дни по-рано и ние трябва да видим какви ще бъдат последствията за американската политика", добави Щайнмайер.

В интервюта за някои от най-големите европейски вестници от вчера Тръмп се отнесе с пренебрежение към притесненията в Европа относно близо 70-годишната гаранция за сигурност, предоставяна от Вашингтон и отново показа своето очевидно предпочитание да прави сделки с руския президент Владимир Путин през главата на европейските лидери, отбелязва "Ройтерс".

"Казах преди много време, че НАТО има проблеми", изтъкна Тръмп пред британския в. The Times и германския в. "Билд", добавяйки: "Първият проблем е, че е остаряло, тъй като НАТО беше създадено преди много, много години... Вторият проблем е, че страните не плащат това, което би трябвало да плащат."

Военните разходи са ключов източник на търкания през последните години в западния военен алианс, в който членуват 28 страни, като Вашингтон носи най-голямата тежест в това отношение.

Според Щайнмайер коментарите на Тръмп са предизвикали учудване и ще са основна тема на срещата на външните министри на ЕС.

"Този ден ще бъде повлиян, ако не и определен от изявленията на американския новоизбран президент, които предизвикаха тук в Брюксел учудване и възбуда, и предполагам, въпреки че съм сигурен относно това, не само в Брюксел!", подчерта германският първи дипломат.