Германия очаква, че Лондон ще уважи правата на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Това заяви говорителят на германското външно министерство Кристофър Бургер, цитират от "Спутник".

Разбира се, че очакваме тези гаранции да се имат предвид от британското правосъдие, подчерта той относно гаранциите на човешките права, които Великобритания трябва да зачита съгласно Европейската конвенция за правата на човека.

Бургер посочи, че здравословното състояние на Асандж е "от една страна, човешки аспект, а от друга - аспект на човешките права".

Припомняме, Джулиан Асандж е изправен пред 18 обвинения, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета.

Британският съд разреши на Асандж да обжалва екстрадицията си

Британският съд разреши на Асандж да обжалва екстрадицията си

В САЩ австралиецът е изправен пред 18 обвинения

САЩ настояват Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 г. от "Уикилийкс" на секретни военни документи относно войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор в Съединените щати. Асандж живя години наред в посолството на Еквадор в Лондон, но Еквадор оттегли защитата си и той беше насилствено отстранен от посолството и арестуван през април 2019 г.

Тогава САЩ поискаха екстрадирането му.

Асандж е в затвора във Великобритания, откакто беше арестуван, след като беше осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 г.

Той и неговият екип се борят срещу екстрадицията му в САЩ. По-рано този месец стана ясно, че Лондонският върховен съд му е разрешил да обжалва решението за екстрадирането му в САЩ.

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Там е изправен пред обвинения в шпионаж и хакерство