Лондонският върховен съд разреши на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да обжалва решението за екстрадирането му в САЩ, съобщава "Асошиейтед прес".

На 10 декември миналата година Върховният съд на Великобритания отмени предишното решение на британски магистратски съд, съгласно което би било "потискащо" 50-годишният австралиец да бъде екстрадиран и предаден на американската съдебна система заради психичното му здраве и риска от самоубийство.

Сега обаче съдът разреши на Асандж да обжалва това решение пред най-висшата съдебна инстанция на Острова по "правни въпроси от общо обществено значение".

Припомняме, Джулиан Асандж е изправен пред 18 обвинения, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета.

Асандж обжалва екстрадицията си от Великобритания

Асандж обжалва екстрадицията си от Великобритания

Той е изправен пред 18 обвинения в САЩ.

САЩ настояват Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 г. от "Уикилийкс" на секретни военни документи относно войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор в Съединените щати. Асандж живя години наред в посолството на Еквадор в Лондон, но Еквадор оттегли защитата си и той беше насилствено отстранен от посолството и арестуван през април 2019 г.

Тогава САЩ поискаха екстрадирането му.

Асандж е в затвора във Великобритания, откакто беше арестуван, след като беше осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 г.

Асандж и неговият екип се борят срещу екстрадицията му в САЩ.

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Британският съд даде зелена светлина за екстрадицията на Асандж в САЩ

Там е изправен пред обвинения в шпионаж и хакерство