Германски съд осъди бивш сирийски полковник на доживотен затвор за престъпления срещу човечеството в първия глобален съдебен процес заради изтезания в Сирия, подкрепяни от държавата, предаде "Франс прес".

58-годишният Ануар Раслан, бивш офицер от службите за сигурност на сирийския президент Башар Асад, беше признат за виновен за ръководството на убийството на 27 души в затвора "Ал Хатиб" на Главната контраразузнавателна служба в Дамаск, известен още като "Клон 251", през 2011 и 2012 г.

Член на „Ислямска държава“ бе осъден на доживотен затвор в Германия

Член на „Ислямска държава“ бе осъден на доживотен затвор в Германия

Първа присъда за геноцид срещу боец на терористичната организация

Според германската прокуратура най-малко 4 000 опозиционни активисти са били измъчвани в затвора през 2011 и 2012 г., в ранните етапи на гражданската война в Сирия.

Това беше втората присъда от апелативния регионален съд в западния град Кобленц за престъпления срещу човечеството в гражданската война в Сирия.

Обвиняемият отрече да е извършвал изтезания или да е давал инструкции на други да извършват изтезания.

Зеехофер иска депортация на престъпници сирийци, без значение, че в Сирия има война

Зеехофер иска депортация на престъпници сирийци, без значение, че в Сирия има война

Всеки бежанец, доказан престъпник, да губи статут и да се изгонва от Германия

Ануар Раслан беше осъден съгласно принципа на универсалната юрисдикция, който позволява наказателно преследване на възможни военни престъпления, извършени от чужденци в други държави.

Делото започна през април 2020 г. с двама обвиняеми на подсъдимата скамейка.

През февруари 2021 г. по-младият от двамата, сириец, идентифициран като Еяд А, беше осъден на четири години и половина лишаване от свобода за подпомагане и съучастие в престъпление срещу човечеството.