Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер иска да изключи престъпници от Сирия от общите правила за спиране на депортации, за разкъсаната от война страна, заяви говорител на министерството в петък, цитиран от "Ройтерс".

Зеехофер иска да замени съществуващото правило с индивидуални проверки, когато става въпрос за престъпници, каза говорителката. Министърът ще представи предложението си на следваща на правителството.

Германия бе разтърсена от убийството на турист в град Дрезден през октомври, за което властите обвиняват сириец, дошъл в страната като бежанец през 2015 г.

Нападателят е известен като радикален ислямист в полицията и е загубил статута си на бежанец заради криминалното си минало през 2019 г., но не може да бъде депортиран поради гражданската война в Сирия.

В началото на месеца германският канцлер Ангела Меркел обяви ислямисткият тероризъм за общ враг, след терористичните атаки във Виена и ги нарече атака срещу общоевропейските ценности.

"На Конференцията на министрите на вътрешните работи ще твърдя, че в бъдеще вместо обща забрана за депортиране, поне за престъпници и хора в риск, ние ще проверяваме поотделно дали са възможни депортации в Сирия", коментира Зеехофер пред германската информационна агенция.

Общата забрана за депортиране в Сирия е от 2012 г. и оттогава е удължавана няколко пъти. Гражданската война приключи в по-голямата част от страната. Няколко международни участници се намесиха в тази война, включително Русия и Турция.

След нападението с нож от ислямист в Дрезден, няколко политици поставиха под въпрос категоричната забрана за депортиране в Сирия. На 4 октомври двама мъже станаха жертва на нападение с нож в Дрезден. 55-годишен от Крефелд загина, 53-годишен мъж от Кьолн оцеля тежко ранен. Арестуван е 20-годишен бежанец сириец.

Ситуацията в Сирия "все още е много сложна", заяви говорителят на външните работи по това време. Депортациите също вероятно ще бъдат трудни на практика, тъй като Германия няма дипломатически отношения със Сирия.

Според докладите, наскоро от Саксония идва предложение, Федералното министерство на вътрешните работи да напише собствен доклад за ситуацията в Сирия за конференцията на министрите на вътрешните работи, която започва на 9 декември. Засега Зеехофер коментира, че "цялото федерално правителство трябва да гарантира, че престъпниците и заплахите напускат страната ни." Полицията определя хора като "заплаха", ако има доказателство за политически мотивирано престъпление - като терористична атака.

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям